На Волині є старовинна ікона, яку реставрував Тарас Шевченко
Волинь

На Волині є старовинна ікона, яку реставрував Тарас Шевченко

15 вересня 2018, 19:38
0
0
Сподобалось?
0

У селі Секунь Волинської області знайшли свідчення, які підтверджують, що ікону Богоматері з Іовської каплиці  реставрував Тарас Шевченко. Про це пишуть Факти.

Про знахідку повідомив шевченкознавець, завідувач кафедри журналістики Національного педагогічного університету імені Драгоманова Віктор Жадько.

За словами вченого, він зустрічав легенди та розповіді, згідно з якими в Іовській каплиці у волинському селі зберігається ікона, реставратором якої є знаменитий Кобзар. Жадько вирішив перевірити цю інформацію та вирушив у наукову експедицію до Секуні.

Жадько не лише знайшов саму ікону, але й підтвердження того, що її реставрував Шевченко.

«Розмірковував так: зазвичай художники залишають на своїх роботах підпис або якийсь знак, – розповів дослідник. – Уважно роздивившись ікону, я нічого не знайшов. Але ж трапляються випадки, коли автограф закамуфльований. Тому зробив 32 фотознімка окремих частин полотна, щоб після повернення додому збільшити зображення за допомогою комп’ютера та ретельно дослідити. Як виявилося, на мене чекало відкриття».

Збільшивши зображення, вчений виявив у медальйоні на грудях Іісуса підпис із літер «Т» і «Ш», а також дату – 1846 рік.

«Саме восени цього року Тарас Шевченко як член Археографічної комісії поїхав у відрядження на Волинь, щоб зробити малюнки історичних пам’яток, записати народні перекази, пісні, казки, та й завернув у Секунь, – зазначив Жадько. – Цікава деталь: ініціали автора вмонтовані всередину обрамлення так, що візуально виглядають як герб України – тризуб. Після цієї виняткової знахідки я відшукав у архіві Почаївської лаври книгу «Опись церковного имущества», що заведена у Секуньському храмі ще 1806 року – це опис майна, події релігійного змісту: весілля, похорони, свята… Навпроти запису «Образ Божої Матері за Престолом» зазначено: «В 1846 году образ сей рештаврирован проезжим живописцем Тарасіем Шевченком». Так я отримав ще й такий доказ Шевченкового авторства».

Як з’ясував учений, спочатку ця ікона була портретом польської королеви Бони, дружини Сигізмунда, яка жила в XVI ст. і прославилася своєю благодійністю. Про це Жадько дізнався з архівів Почаївської лаври, де збереглися не лише важливі документи про ікону Божої Матері, але й сфотографовані місця, де Тарас Шевченко малював краєвиди та пейзажі цієї святої обителі.

В світі налічується близько 830 збережених живописних робіт Тараса Григоровича Шевченка, що дійшли до нашого часу в оригіналах і частково у гравюрах на металі та дереві. Також існують відомості про 278 втрачених та досі не знайдених робіт Шевченка.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися