Василь КОНДРАТЮК
Волинь

30 літ записує погоду і прогнозує спеку-морози

21 вересня 2018, 15:56
0
0
Сподобалось?
0

Незвичайне захоплення допомогло пережити сімейну драму

Колишній залізничник Василь Кондратюк із села Старовойтове Любомльського району уже 30 років щодня свій день починає із запису температури повітря. І лише тоді береться до домашніх справ. Для чого так робить? Це приносить задоволення, а ще допомогло пережити біду.

Дід був синоптиком

За 30 років – жодного пропущеного дня. Коли Василь Панасович потрапляє у лікарню, показники температури вносить невістка. Чоловік веде уже третій товстелезний зошит, у який вміщається десять літ. А почав записи у грудні 1986 року. Якось гортав свій армійський блокнот, і з задоволенням прочитав занотовані події. Тому вирішив відновити записник, куди почав вносити свої спостереження за погодою і усе, що відбувається у сім’ї та в селі. А ще потрапив до рук зошит діда 1900 року народження, який за Польщі був окружним депутатом, а після війни – головою колгоспу. Він вів літопис села та родини. Василь Панасович трепетно показує цей столітній зшиток і обережно гортає сторінки з каліграфічним почерком.

– Дід розбирався на погоді, але свої спостереження не записував, – розповідає. – А я вже 30 років вказую найнижчу і найвищу температуру повітря за день, опади, сонце чи хмарність.

Погода повторюється кожні сім років

Чоловік складає прогноз максимум на півроку, його передбачення діють на відстані до 50 кілометрів. Хоча погоду на озері Світязь, яке всього за тридцять кілометрів, не завжди вгадує – помітив, що там більше дощів. За тридцятилітній досвід дійшов висновку, що на зміни впливає фаза Місяця. Також зрозумів, що погода повторюється через сім років, а «мокрі» роки, коли люди потерпають від сильних підтоплень, злив, – через 11-12 літ.

– Тому, коли складаю прогноз, дивлюся на записи семирічної давнини і фази Місяця, – ділиться секретом Василь Панасович. – Влітку спека, а взимку відлига буває на останню чверть і на повний Місяць.

Перевіряю, чи справджуються його прогнози. Порівнюю передбачення на липень та серпень із записами погоди цих місяців – і вражаюся: чи не день у день чоловік вгадав дощі та спеку! Тож, звісно, цікавлюся, якою буде зима.

– Грудень буде не холодний, а друга половина січня і початок лютого передбачаються із сильними морозами.

Зошит з подіями села і родини

Крім погоди, Василь Панасович записує сільські події, домашні клопоти. Наприклад, коли у Старовойтове приїздив Порошенко, коли робили дорогу, навіть коли ямки на ній засипали, у який день обгортав картоплю, коли зачервоніли вишні, якого дня посповідався. «Ходили з братом на пиво. І на екскурсію у новий магазин». Чи от: «Здох пес Джек». Чоловік вказує дати народження дітей у селі, весіль та похоронів. Веселі обведені червоним, сумні – чорним. На жаль, зошит більше рясніє смертями односельчан. І серед них – пронизане болем повідомлення про відхід на той світ дружини шість років тому. «От уже не стало моєї коханої дружини. Померла Валя о 22.25. Ми були біля неї. Мені було дуже сумно і важко».

– Валя мала важку хворобу – розсіяний склероз. Я доглядав її 17 років. Записами відволікався від біди, – зізнається Василь Панасович. – Моїй Валі теж було цікаво, коли я перечитував їй події. Захоплення допомагало пережити непрості роки.

Сусіди, знайомі часто цікавляться у Кондратюка, коли можна копати картоплю чи звозити сіно, телефонують уточнити якусь подію, коли діло доходить до суперечки. Буває, й сам переглядає свої записи – цікаво освіжити у пам’яті деякі події. «Прочитавши цей календар, радію прожитому життю, згадаються багато хороших і поганих днів. Не сумуй», – написав на початку свого зошита.

– І ви тут будете записані, – усміхається Василь Панасович. – Що такого-то числа до мене приїжджали з газети «Вісник+К».

Олена ПАВЛЮК, Волинська область

Фото автора

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися