Василь Столяр: «Хто поверне гроші за «профукані» спецдозволи на бурштин і хто за це відповість?»
Волинь

Василь Столяр: «Хто поверне гроші за «профукані» спецдозволи на бурштин і хто за це відповість?»

14 грудня 2018, 15:25
0
0
Сподобалось?
0

Василь Столяр – депутат Волинської обласної ради з великим стажем. У нинішньому скликанні він голова фракції «Батьківщина». Також Василь Андрійович очолює екологічну комісію облради та потенційно найбагатше комунальне підприємство області «Волиньприродресурс». Про питання, які доводиться охоплювати на усіх цих посадах, «Вісник+К» поспілкувався з Василем Андрійовичем.

 – Що можете сказати про роботу Волинської обласної ради у нинішньому році?

– Мені здається, що ми могли б робити більше. Але на те є й певні зовнішні обставини. Депутатський корпус нормальний. Розумні люди є у всіх фракціях. Навіть ті, хто вперше потрапив до обласної ради, за три роки набралися досвіду.

– Яку оцінку дасте своїй фракції?

– Усі ініціативи, які фракція вносила на розгляд обласної ради, підтримані й реалізовуються. Це, напевно, і є головне. Ви знаєте, що у фракції нас дев’ятеро – і всі ми непартійні. Не ліземо у політику, займаємося господарськими питаннями з користю для громади. До речі, на відміну від тих трьох депутатів, які залишилися поза фракцією.

– Чому у вашої фракції забрали посаду голови бюджетної комісії, яка «Батьківщині» дісталася за квотним розподілом?

– Вона відійшла УКРОПу за згодою сторін. У них є фахівець – Ірина Вахович. Вона хороший економіст, у нас такого у фракції не було. Ірина має свою думку і готова відстоювати всіх, незалежно від політичного забарвлення. Так що усе нормально.

– Цей внутрішній конфлікт у «Батьківщині» зараз знову загострився через комунальне підприємство – санаторій «Пролісок». Чому більшість у раді, і колишні однопартійці зокрема, не підтримують продовження контракту з нинішнім директором Валентиною Касардою?

– До пані Валентини є багато питань. Зараз вона поскаржилася у прокуратуру та СБУ, що депутати прийняли якесь неправильне рішення. «Шиють» державну зраду. Водночас чомусь прокуратуру не зацікавила декларація Касарди. Коли вона стала директором «Проліска», у неї почали з’являтися статки. На її зарплату не можливо було придбати квартири у Києві чи деінде. Касарда не хоче надавати обласній раді документи. З тих паперів, які пані Валентина таки показала, випливає, що санаторій отримав за реалізовані путівки 8 мільйонів гривень. Якщо врахувати їхню вартість, то виходить, що завантаженість санаторію складає всього 40 місць. Сама ж Касарда постійно хвалиться, нібито у неї в середньому відпочивають 120-–150 людей. Ну, тоді й отримана сума має бути втричі більшою. Коли призначимо нового директора і проведемо аудит, повірте, дізнаємося багато цікавого.

– Ви ініціюєте відміну рішення про надання згоди на користування угіддями для українського товариства мисливців і рибалок. Чому?

– Бо з 2014 року вони незаконно вбивають державного звіра.

– Але ж рішення на користь УТМР своїм голосуванням підтримали обласні депутати.

– Так. Це так звані революційні сесії на початку 2014 року, коли у залі було багато агресивних людей, і депутати боялися щось зробити не так. Тоді під шумок і підсунули ці проекти рішень. Хоча більшість районних організацій УТМР не мали потрібного пакета документів, за винятком Турійщини. Їм потрібно було погодити межі своїх мисливських угідь. Ми ж не ставили питання відібрати їх в УТМР. Просто просили зробити все відповідно до закону. Скільки років минуло, а нічого не змінилося, тому потрібно щось з цим робити.

– З головою облдержадміністрації Володимиром Гунчиком більшість в обласній раді не мали контакту. Коли стало відомо, що на Волинь призначили Олександра Савченка, ви заявили, що з ним проблем не буде. Як є на практиці?

– Якщо пан Савченко не зрозуміє, що народ – це і є держава, буде біда з цим губернатором.

– Уже кілька років через розбіжності з виконавчою владою назріває серйозна проблема у торфовидобувній галузі. Тут є розуміння губернатора?

– Нещодавно ми отримали листа від директора «Волиньторфу», який повідомляє, що змушений буде зупинити один із заводів – у Маневичах, бо немає сировини. Це вина голови облдержадміністрації і земельників, котрі не погоджують розробку ділянок із запасами. А 66 відсотків волинських комунальних підприємств на опалювальний період закуповують торф.  На сьогодні «Волиньторф» видобуває 100 тисяч тонн торфобрикету, стільки ж – вугілля. Калорійність обох видів палива майже однакова, тільки торф дешевший. Замість того, аби модернізувати торфозаводи, їх роботу блокують. Я вважаю, що таке ставлення до «Волиньторфу» – державна зрада.

– Бурштин і «Волиньприродресурс» мали стати «годувальниками» волинян. Чому цього досі не сталося?

– Якщо говорити про бурштин, то все печально. Нам просто не дають працювати. Волинь – друга область в Україні за ресурсами, а ми дотаційні. Нам закидають, мовляв, «Волиньприродресурс» не має дозволу на геологорозвідку. Але у спецдозволі на розробку родовищ, який ми отримали, держава ставить нам завдання провести її, оцінити промислові запаси, змінити статус земель над родовищами і лише тоді братися до роботи. На це нам дали три роки – термін спливає у 2019-му. Ми не встигаємо, і спецдозвіл анулюють. Тут і постане питання повернення інвестору десятків мільйонів гривень, які нам були надані на спецдозволи. Цікаво, хто за це відповідатиме? Це ж державні гроші.

– Інший грандіозний  проект з видобутком міді також забуксував?

– Ні, там якраз усе нормально. Не хочу говорити нічого конкретно, щоб не привертати зайвої уваги. Підприємство має бути у Жиричах Ратнівського району. Це шахта і збагачувальна фабрика. Вартість проекту – 600 мільйонів євро. Ми працює з польською державною корпорацією «Полмідь», яка виступає інвестором. Будуть укладатися міждержавні угоди. Тут знайдеться робота й гірникам з Нововолинська, навіть з Донеччини люди вже цікавляться. Можливо, почнуть закидати щось про порушення екології. Але ми вже поїхали та ознайомилися з роботою підприємства у Польщі. Там завод виглядає краще, ніж у Луцьку парк імені Лесі Українки.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ, Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися