Віктор КОВАЛЬЧУК із сином
Волинь

«Галери» Віктора Ковальчука

31 січня 2019, 11:53
0
0
Сподобалось?
0

Дій активно! Живи позитивно!

Усе його життя пов’язане з озером Синівським: воно омиває береги села Шкроби, де народився Віктор Ковальчук. До школи, яку він закінчував, від водойми рукою подати, а його перше велике захоплення риболовлею розпочалося з батьківського човна, що пірнав між хвиль Синівського. Нині рибалити він ходить уже зі своїм найменшим сином Миколкою.

– Завдяки Синівському ми виживали в найскрутніші часи, – розповідає Віктор Олексійович. – Батько ловив рибу, а мама возила її продавати у Ковель та Брест. А ще тато з двома братами будували хати, тому після закінчення школи я подався освоювати професію різьбяра. Здобуті знання знадобилися не лише аби вирізати для односельчан карнизи, а й у серйознішій справі.

Віктора Ковальчука знають як вмілого майстра з виготовлення човнів.

– А що потрібно, щоб змайструвати човен? – запитую в нього.

– Бажання, час і натхнення, – відповідає коротко і лаконічно.

А потім додає:

– І матеріали. Скажімо, в Індії та Китаї для цього використовують бук. У нас найкраще підходить сосна. Вибирають дерево, що росте в низинах, бо воно більш смоляне, на піску сосна смоли має менше. Можна, звичайно, човен зробити і з дуба, але він буде дуже важким. Дошки обов’язково висушують упродовж року, проте важливо їх не пересушити, а для цього є вологомір. Використовують і спеціальні сушки, що пришвидшують підготовку матеріалу до роботи, але я надаю перевагу природним процесам.

Віктор Ковальчук робить човни здебільшого після зимових свят, коли у господарстві менше роботи і матеріал готовий для використання.

– На човен потрібні лише вісім дощок, – каже майстер, – чотири – на дно, і ще стільки ж – на борти. Довжина звичайного становить чотири метри, іноді замовляють і менші – 3,8 метра з дошки тридцятки. Такий плавзасіб легкий, його можна перевозити автомобілем.

– Якими інструментами зазвичай користуєтеся?

– Для такої роботи потрібні циркулярка, бензопила, болгарка. А ще два кілограми шиферних цвяхів та кілограм «150», фарба, смола (її якість дуже важлива) для днища.

– І за скільки часу можете зробити човен?

– Якщо дуже потрібно, то й за три дні, –  відповідає Віктор Ковальчук. Він виготовляв човни для родичів, друзів, кумів, хороших знайомих.

Та найоригінальніший і найцікавіший його витвір нині поки що не на воді, а в обійсті Ковальчуків. Це має бути на третину справжня галера завдовжки понад дев’ять метрів. Її Віктор Олексійович майструє на прохання свого хорошого знайомого. Їй би ще парус – і в море, ніякий шторм не страшний!

Наталія ЛЕГКА, Волинська область

Передрук заборонено!

 

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися