Фото Андрія Мошкуна
Волинь

Футбольне дербі з Рівним почалося з побитого автобуса у Луцьку

2 лютого 2019, 19:00
0
0
Сподобалось?
0

У Луцьку відбулася презентація книги Сергія Грудняка про історію розвитку футболу у Волинському воєводстві у 1921-1939 роках. Зустріч організував волинський спортивний інтернетресурс «ВолиньSport» (директор Олександр Бляшук та головний редактор Андрій Собуцький).

Сергій Грудняк розповів про те, як захопився футбольною статистикою. Ще шкільному віці він став одним з переможців  конкурсу знавців історії ФК «Волинь» ще в радянській газеті «Молодий ленінець». З того часу Сергія, як то кажуть, затягнуло, як він зізнається сам, почав пропадати по бібліотеках, архівах й навіть завалив два випускних екзамени, але набув улюблену справу на все життя. Сергій Грудняк неодноразово публікував свої дослідження у різних періодичних друкованих виданнях, був причетний до видання довідника про обласний чемпіонат. До написання книги про історію футболу у Волинському воєводстві у 1921-1939 році його підштовхнули колеги-статисти з інших регіонів.

- У Львові є така книга, у Тернополі. У мене ж почали питати, коли щось подібне з’явиться про Волинь, - каже Сергій Грудняк. - Почав з фондів Державного архіву Волинської області. Паралельно мій колега Юрій Мельник із Здолбунова відпрацював в Державному архіві рівненської області. А Богдан Люпа у Львові передивився декілька видань у бібліотеці імені Василя Стефаника. Допомогли колеги з Польщі, зокрема, Лєшек Шледзьона, котрий поділився відомими йому фактами. Згодом в Інтернеті знаходив на сайтах польських бібліотек різні видання з Любліна, спортивну тогочасну пресу з Кракова, Варшави, Львова. В 2017-2018рр. в двомовному українсько-польському часописі «Монітор Волинський» публікував стислу історію (за що подяка Валентину Ваколюку і Наталії Денисюк).

Книга вийшла надзвичайно цікавою. Адже автор зосередився не лише на сухих статистичних даних, а зібрав дотепні історії та несподівані факти. Як зазначає Сергій Грудняк, у Луцьку, на відміну від Рівного, не був популярним у 1920-х. Клуби існували за рахунок проданих білетів на матчі, українські та й  польські команди не мали достатньої підтримки і не могли існувати довго. Домінували клуби, які створювали іудейські громади. Вони мали і спонсорів, і солідну глядацьку аудиторію. Невеличкий прорив зробив у 1926 році луцький військовий клуб, який виграв чемпіонат округу. Проте складена на його основі збірна Луцька тут же зганьбилася у виїзному матчі проти рівнян, поступившись 2:7. Отож про якесь суперництво з Рівним тоді навіть не йшлося. Але у середині 1930-х ситуація таки вирівнялася. У 1935 році у Луцьку відбулася зустріч двох єврейських команд з однаковою назвою «Гасмонея». Рівняни виграли у лучан з рахунком 2:1. Матч закінчився безладами. Гості повернулися додому на побитому автобусі. Цей історичний момент можна назвати початком принципового суперництва між Луцьком і Рівним.

На зустрічі були присутні й інші знавці історії волинського футболу Микола Дзямулич, Валентин Люпа та Олег Харченко. Вони подякували колезі за титанічну роботу.

Директор видання «ВолиньSport» Олександр Бляшук, який очолює федерацію футболу Луцького району, вручив Сергію Грудняку подяку за роботу з популяризацію волинського футболу. Автор же поділився своєю мрією. У наступному році ФК «Волинь» відзначатиме своє 60-річчя. Сергій Грудняк хоче підготувати книгу до ювілею улюбленої команди. Тільки от без підтримки це зробити буде не можливо. Відзначимо, що книгу про історію футболу у Волинському воєводстві Сергій видав за власний кошт обмеженим накладом.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися