Волиняни знову готуються до річниці з дня народження славетної землячки
Волинь

Волиняни знову готуються до річниці з дня народження славетної землячки

18 лютого 2019, 11:47
0
0
Сподобалось?
0

Цього року у волинян плани більш далекоглядні: не 148-ма  річниця від дня народження видатної письменниці та громадського діяча, землячки  Лесі Українки, що випадає на 25 лютого 2019 року, а 150-та, «кругла».  Тоді планують, за інформацією прес-служби ОДА,   реконструювати музей Лесі Українки у Колодяжному.

Перший цьогорічний десант там висадився якраз на день закоханих- 14 лютого. За словами заступника голови ОДА Валентина Цьося, мета поїздки – оглянути об’єкти, що потребують ремонту та реконструкції в садибі відомої волинянки. Серед них – два «лесиних» будиночки та сама будівля Музею.

Здається, нічого нового там не побачили від червня 2018 року, коли усі волинські ЗМІ волали про руйнацію білого і сірого будиночків. Зокрема, і   на сторінці голови ОДА Олександра Савченка у Facebook  йшлося, що у білому будинку є підвал, тож через регулярне його підтоплення Лесина оселя почала руйнуватися. І хоч тут проводили роботи з осушення, ситуацію поліпшити не вдалося. Із його слів, часу залишилося не так багато, адже затягування на кожен місяць – це додаткові руйнування, а цього не можна допускати.

«Нині музей потерпає від сирості та поважного віку. З часу останньої реставрації минуло чверть століття,- пише Вісник 14 червня 2018 року.

Видимих пошкоджень, кажуть, немає. Однак місцями обсипана штукатурка оголила - дерев'яні конструкції, з яких зведені будинки. Частково їх хочуть замінити. Також у планах - укріпити фундамент, оновити фасад, доповнити експозицію, змінити інтер'єр. На все-про-все потрібно близько чотирьох-п'яти мільйонів гривень.

На час реставрації музей можуть закрити. Ремонт музею планують завершити до 150-річчя з дня  народження Лесі Українки, яке святкуватимуть у 2021 році».

Наразі  «триває підготовка обласної регіональної програми щодо відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки, куди включать усі необхідні роботи, -інформує далі прес-служба ОДА. Зокрема, передбачають здійснити благоустрій навколо Колодяжненського будинку культури. Саме там орієнтовно відбудеться головне святкування».

В рамках програми накреслилися і  додаткові роботи: озеро Нечимне хочуть очистити та перенести сюди погруддя відомої українки, що нині знаходить в Колодяжному біля будинку культури. Натомість, туди хочуть вилити новий пам’ятник з бронзи.

На території Нечимнівської сільської ради планують створити музей старожитностей та музей драми-феєрії «Лісова пісня».

« Плани у нас грандіозні. Звичайно, не все вдасться реалізувати за рахунок коштів обласного бюджету. Тому будемо шукати інші шляхи фінансування», – підсумував Валентин Цьось.

Залишається нагадати: на все про все-3 роки.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися