На Волині відстріляли півтисячі диких кабанів, аби  запобігти спалаху африканської чуми
Волинь

На Волині відстріляли півтисячі диких кабанів, аби запобігти спалаху африканської чуми

21 лютого 2019, 18:42
0
0
Сподобалось?
0

Черговий випадок африканської чуми свиней в області зафіксували у  Ківерцівському районі  в першій декаді лютого. Було відстріляно  в цілому 531 одиницю. У відібраному біоматеріалі вірус АЧС не виявлено. Зважаючи на небезпечність захворювання,  цю проблему обговорили під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, -повідомляє прес-служба ОДА.

Начальник ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Богдан Лозинський проаналізував епізоотичну ситуацію, що склалася в Європі. Зокрема, наголосив, що чимало випадків АЧС торік  фіксували в Польщі, Литві, Латвії, Естонії та Румунії. Що ж стосується України, то в 2018 році виявлено 145 випадків, з них 13 або 10 % - у сусідній Рівненській області.

На Волині торік спалаху африканської чуми серед диких свиней виявили  у Любомльській РО УТМР (Замлинське лісництво).

За словами Богдана Лозинського , безпосередньо в мисливському господарстві відстріляли 10 кабанів, а в зоні захисту – ще 15. Результати дослідження були негативними, тому карантин зняли. Окрім того, в усіх районах області проводили ряд заходів з недопущення поширення африканської чуми свиней. Втричі збільшили відстріл диких кабанів. Це вимушений захід, до якого вдаються у всьому світі. Загалом відстріляно 531 одиницю. У відібраному біоматеріалі вірус АЧС не виявлено.

Щодо  випадку африканської чуми свиней, який виявив при обході єгер ГО ТМР «Горинь» в лісосмузі на території мисливських угідь поблизу села Скреготівка Ківерцівського району, то тривають відповідні превентивні заходи.

Спеціалісти ветеринарної медицини проводять подвірні обстеження свинопоголів’я в населених пунктах Берестяне, Грем’яче, Сильне, Городище, Скреготівка, Карпилівка, Холоневичі, Знамирівка. Вже обстежили  тис. 274 двори, де вирощують  майже 2 тисячі голів свиней. Хворих та трупів тварин не виявили. Так само, як і в інших мисливських угіддях району.

Разом із тим, у восьми населених пунктах вже провели сходини селян, де детально розповіли про небезпеку поширення хвороби. Моніторинг ситуації продовжується.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися