На Волині подано  20 заяв про надання статусу реабілітованого
Волинь

На Волині подано 20 заяв про надання статусу реабілітованого

2 березня 2019, 12:19
0
0
Сподобалось?
0

Волинська регіональної комісії з реабілітації, що створена 15 лютого 2019 року,  першою в Україні  активно розпочала роботу.Вже подано 20 заяв про надання статусу реабілітованого. Звертаються не лише волиняни, а й з інших куточків країни. Наразі  в Україні створено лише чотири комісії з реабілітації: Волинська, Запорізька, Сумська та Харківська. Про це повідомляє прес-служба ОДА.

 Тисячі борців за свободу України, яких було вбито, депортовано, засуджено за політичними статтями та піддано іншим видам репресій, відтепер мають шанс відновити історичну справедливість. 2 травня 2018 року Президент України  підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років». Про головні зміни та особливості процедури говорили під час прес-конференції.

За словами головного спеціаліста з регіональних питань у Волинській області Українського інституту Національної пам’яті, заступника голови Волинської регіональної комісії з реабілітації Лесі Бондарук, закон надає два статуси жертвам політичних репресій – реабілітованого або потерпілого від репресій. Його можуть надати як живим, так і тим, що вже померли. Однак, матеріальні відшкодування передбачені лише реабілітованим, які нині живі. Натомість, дітям компенсації не передбачено.

До слова, серед компенсацій передбачені грошові виплати в розмірі однієї мінімальної заробітної плати за кожен місяць позбавлення волі, але не більше 75 мінімальних зарплат. А також повернення будівель і майна, поліпшення житлових умов, пільгові путівки на лікування, безплатний проїзд у транспорті, зниження оплати на комунальні послуги на 50%, позачергову медичну допомогу і 50% зниження вартості ліків тощо.

Що ж стосується механізму надання статусу реабілітованого, то для початку громадяни надають заяву та копії документів про репресії до регіональної комісії з реабілітації ОДА. Як результат, органи місцевого самоврядування видаватимуть посвідчення реабілітованого єдиного державного зразка, що затверджений Кабінетом Міністрів України.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися