Чому подешевшала свинина?
Волинь

Чому подешевшала свинина?

22 березня 2019, 10:38
0
0
Сподобалось?
0

Хто купував останнім часом м’ясо, помітив, що воно подешевшало. На ринку в Луцьку, приміром, філейка свинини коштує 100 гривень, а не так давно вартувала в середньому 120. З чим це пов’язано? Піст, перенасичили ринок польським м’ясом?

Продавці на базарі в один голос кажуть: люди не купують, бо не мають грошей. Жартують, мовляв, оце як отримали платіжки за комуналку після новорічних свят, жахнулися і вирішили поки посидіти на дієті.

– Ринок м’ясом перенасичений, – каже один із заготівельників Андрій. – Товаровиробники розраховували на попит, а його нема. У середньому ми брали кілограм живої ваги по 45–48 гривень, а тепер – по 39–40. Дехто  розказував, що й по 36 збували! Передвеликодній піст на ціну так сильно не впливає, швидше зменшилася платоспроможність. Та й ніякого польського м’яса у нас немає. Здається, останній раз, коли ціна сильно падала за рахунок імпорту з цієї країни, це було років вісім тому. Але сьогоднішній спад – тимчасовий.  Незабаром ціна підніметься, це точно.

У Департаменті агропромислового  комплексу Волинської ОДА нічого аномального у падінні цін на стратегічний продукт України не бачать. Пояснюють: це ринок, який диктує свої правила. А ще галузь свинарства має циклічність:  приблизно раз на чотири роки ціни просідають.

– На ринку свинина лише наша, українська, – пояснює заступник директора Департаменту Юрій Юрченко. – Але те, що він поки що стоїть – це факт. Заготівельні підприємства змушені працювати в нуль. А якщо згадати минулий  рік? Він тоді став рекордним.  У лютому, коли м’ясо після новорічних свят звично не користується попитом, раптово почався пік – ціни підскочили, як ніколи досі. Тоді кілограм живої ваги продавали по 54 гривні! Тож почекайте, зараз трохи потеплішає, почнеться сезон «шашличників», потім свята – і вартість свинини однозначно зросте.

На підтвердження цієї думки свідчить і той факт, що поросята дорожчають. Цьогоріч у лютому пару продавали за 1400–1500 гривень. Минув лише місяць, а ціна зросла ледь не вдвічі, бо просять вже по 2500!

Тож якщо ви звичайний покупець, то саме час затаритися м’ясом. А якщо вирощуєте на продаж – залишається лише почекати.

Мирослава КОСЬМІНА, Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися