Анатолій ГЛОБОРОДЬКО із сином Данилком
Волинь

Пенсіонер та його син-школяр втекли з війни на Волинь

12 квітня 2019, 12:22
0
0
Сподобалось?
0

Рятуючи п’ятирічного сина Данилка від обстрілів, колишній залізничник втік з Дебальцевого. Анатолія Голобородька з дитиною радо прийняли у селі Олександрія Камінь-Каширського району.

Сестра не знала, що в старого брата є дитина

– Коли брат дзвонив з Донбасу, то почула у слухавці стрілянину. Покликала до нас, – розповідає сестра Анатолія Катерина Лов’ян, котра живе в Качині. – Ми й не знали, що у нього є маленька дитина. Поселили його в синовій хаті, але він хотів свою.

Тоді качинський сільський голова Олександр Войтюк запропонував переселенцю кілька будинків, що стоять на балансі сільської ради, один з них – у сусідній Олександрії. Саме він, старенький, занедбаний, непридатний для проживання, впав у вічі Анатолію Голобородьку. Тому що поруч з оселею ходить шкільний автобус, яким синові Данилкові добре добиратися до школи в Качин. У сільській раді розуміли: щоб довести хату до пуття, потрібен не один день і чималі кошти. Допомогти переселенцю зголосилися чимало небайдужих людей.

– Хтось підкинув нам квочку з курчатами, – розповідає Анатолій Голобородько. – Наступного дня у коридорі з’явився мішок картоплі. Селяни допомагали, хто чим міг. Я ж купив посуд, старе ліжко, бо на ті кошти, які дає нам держава як переселенцям, не розженешся. Змайстрував стіл, замість шафи у стіни вбив кілька гвіздків, на які можна повісити одяг, – показує нам скромний гардероб Данилка, у якому є й вишиванка. – Спимо на старих матрацах, замість ванни та душу – миска з водою. Якби мені хтось сказав, що на старвік отак житиму, не повірив би. Справлятися непросто, маю 66 років.

На перших порах за підтримки сільського голови у хаті переселенців змурували грубку та плиту, відновили електропостачання, завезли з пилорами причіп дров. Сім’ю Голобородьків на час ремонту переселили в інший будинок.

– Всередині обшили стіни гіпсокартоном, стелю – вагонкою, облицювали плиту та грубку, встановили вхідні та міжкімнатні двері, поміняли всі вікна на пластикові, пробили артсвердловину і встановили міні-башту, замінили електричну проводку на нову, – розповідає сільський голова Олександр Войтюк. – Райдержадміністрація виділила на ремонтні роботи 20 тисяч гривень. У школі збирають гроші, щоб купити дитині письмовий стіл.

– Люди привезли нам холодильник, плазмовий телевізор, шафу, доправляють продуктові набори, – показує Анатолій Голобородько. – Я готовий з вдячності стати на коліна перед тими, хто не залишив нас у біді.

Жінка зникла безвісти

– Допомагаємо грошима, консервацією, – розповідають у качинській школі. – Данилко адаптувався в учнівському колективі. Батько дбає про сина, готує «тормозки» у школу. Але дитині все ж бракує материнської ласки та уваги.

Про свою громадянську дружину, Світлану Щетиніну, 1985 року народження, Анатолій Голобородько розповідає неохоче. Можливо тому, що не хоче травмувати сина? З нею чоловік жив з 2005 року. У 2008-му у них народився син Данилко.

– Вона пропала безвісти у 2014-му, – згадує. – Збиралася в Донецьк. Коли ми з Данилком повернулися додому, дружини не було. Довго чекали, але марно. Її в судовому порядку визнали безвісти відсутньою, – чоловік показує в мобільному телефоні їхні спільні фотографії. На світлинах поруч з ним вродлива білявка. – Хотів би повернути колишнє життя: власний дім, шість соток городу, втім, це неможливо.

Непросто й Данилкові, бо по приїзді в Качин траплялося, що й тікав. Якось у двадцятиградусний мороз його перепинили далеко від села. Куди йшов? «У Дебальцеве», – відповідав. Там, на Донбасі, була мама. Тут – лише батько, який попри поважний вік, мріє поставити Данилка на ноги.

Наталія ЛЕГКА, Волинська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися