Волинські сортодослідні станції відновлять свою основну діяльність
Волинь

Волинські сортодослідні станції відновлять свою основну діяльність

14 квітня 2019, 12:57
0
0
Сподобалось?
0

На Волині  директор Українського інституту експертизи сортів рослин Сергій Мельник вивчав роботу  обласного державного центру експертизи сортів на базі Любешівської та Горохівської сортодослідних станцій. Оглянувши Любешівську сортодослідну станцію, він  запевнив: установа уже має повне право на проведення польових наукових досліджень. Про це повідомляє Департамент АПР ОДА.

« Нині ми відновлюємо всю інфраструктуру сортовипробування в Україні. Залишилися точки, які нам треба було вирішити. Одна із них – у Любешівському районі. Згідно з наказом кабміну, земля вже переоформлена на інститут. Отже, уже із впевненістю можна говорити, що випробування проходитимуть, люди матимуть роботу. Хай не багато – поки що орієнтовно до десятка, буде десять офіційно працевлаштованих людей, які вчасно отримуватимуть заробітну плату, -поділився думками Сергій Мельник.

Він вважає, що Любешівський район –це типова поліська зона з контрастом ґрунтів. Адже є тут і торф’яники, і дерново-підзолисті, супіщані, піщані ґрунти. Такі землі є на території Волинської, Житомирської, Чернігівської та частини Сумської областей. А тому обов’язково треба провести випробування тих сортів-гібридів, які могли би використовуватися на цих площах. Тобто, буде  запропоновано людям те, що в цих умовах може вирощуватися і проносити прибуток.

« Що ж стосується конкретно Любешівської сортодослідної станції, то землю ми вже переоформили, далі займемося майно, на всі будівлі виготовимо паспорти, все візьмемо на баланс. Я оглянув поля: і торфяники, і піщані, подивився базу. Обіцяю: все необхідне для сортовипробування ми упродовж року-двох приведемо до належного стану. Направимо кошти для створення матеріально-технічної бази. Найперше поновимо комп’ютерне забезпечення. До кінця року, думаю, купимо хоча б один трактор. Культури випробуватимуться традиційні для цієї поліської зони. З часом, може, будуть і нові. Адже клімат міняється. Наприклад, хто б колись сказав, що у нас вирощуватимуться соняшник та кукурудза на зерно.  Скажу із впевненістю: у Деревку буде державний острівець науки, де фермери, одноосібники зможуть прийти на поля, подивитися і почерпнути для себе щось цікаве, новації, які запроваджуються у галузі, отримати фахові консультації спеціалістів», - висловив свою позицію Сергій Мельник.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися