Старовинний образ з Ниців тепер у музеї
Волинь

Старовинний образ з Ниців тепер у музеї

26 квітня 2019, 13:23
0
0
Сподобалось?
0

2016 року син заслужених артистів України Валерія та Антоніни Мареничів передав Музею Волинської ікони старовинний образ священномученика Антипа Пергамського. Ця реліквія Мареничів була привезена в Україну з Росії. Про цей факт дізналася колишня власниця ікони.

– Ікона священномученика Антипа Пергамського належала моїй бабусі Тетяні Гасіч, – розповіла пані Галина, – котра проживала у селі Ниці Старовижівського району. Як вона дісталася родині, невідомо, але передавалась з покоління у покоління. Образ виконаний на  полотні, під яким – дерев’яна основа, без скла і рами. У сімдесятих роках минулого століття я особисто обклеювала ікону по фарбі фольгою, залишаючи лик святого. Вона вже тоді потребувала реставрації. Не знаю достеменного віку образа, бо дату «1827» викарбувала на ньому власноруч, чомусь саме вона спала на думку. Але впевнена, що ікона значно старіша, тому слово за реставраторами.

Галина розповіла, як у 80-х роках минулого століття до них у Ниці навідалося тріо Мареничів, з якими жінку пов’язують дружні стосунки. Вони колись разом навчались у Рівненському інституті культури. Валерій був щиро здивований чималою кількістю ікон у сільській хаті, і попросив її господиню Марію Гасіч подарувати йому одну з них. Вибрав образ Антипа Пергамського. Жінка не відмовила, але з умовою, що гість не продасть його за жодних обставин. Валерій дотримав свого слова, а нині вже його син Богодар прийняв рішення, щоб святиня стала надбанням Музею Волинської ікони.

Священномученик Антип Пергамський у І столітті був учнем Іоана Богослова. За те, що він проповідував Христа, його кинули у розпеченого мідного вола. У V столітті над могилою мученика збудували храм. Мощі Антипа Пергамського вважають мироточивими. А ще на місці його поховання сталося чимало зцілень. Бика, у якому мученик прийняв смерть, згодом перевезли у Константинополь. Антипа Пергамського вважають покровителем стоматологів, йому моляться, коли допікає зубний біль.

Наталія ЛЕГКА, Волинська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися