Побачила світ книга листування волинянина –дисидента Євгена Сверстюка і Валерії Андрієвської
Волинь

Побачила світ книга листування волинянина –дисидента Євгена Сверстюка і Валерії Андрієвської

6 травня 2019, 17:00
0
0
Сподобалось?
0

У видавництві «Дух і Літера» побачила світ книга листування Євгена Сверстюка і Валерії Андрієвської (2 томи у трьох книгах) .

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написала Олена Голуб, упорядник книги, -повідомляє Буквоїд.

«Це епоха життя в листуванні осяйного подружжя (12 років таборів і заслання, понад 600 (!) листів), знакова подія в українській культурі. Переживала творчу насолоду, упорядковуючи (після Книги поезій і Щоденників Євгена Сверстюка) це видання разом з пані Валерією Андрієвською (Книга мала чудову робочу назву «Благословляю вас, любі мої») – неодноразово цими словами Євген Сверстюк завершував свої листи до найдорожчих людей: дружини і доньки Віринки, а також мами і сина Андрія)», – написала Олена Голуб.

 Книги Листування можна буде придбати в Києві на Книжковому Арсеналі.

Довідково:

Євген Олександрович Сверстюк народився 13 грудня 1928 року у с. Сільце (нині Горохівський район Волинської області). Батьки – селяни. Освіта – Львівський державний університет, відділення «логіка і психологія» філологічного факультету (1947–1952), потім – аспірант Науково-дослідного інституту психології Міносвіти України (1953–1956).

З Валерією Андрієвською познайомився в Інституті психології. Вона була аспіранткою, він – старшим науковим співробітником. Вона з  Тернополя,  родини викладачів. Із червоним дипломом закінчила романо-германське відділення Київського університету. Рік викладала французьку й німецьку мови у сільській школі на Тернопільщині. Працювала в Інституті психології. 1995-го очолила Лабораторію науково-психологічної інформації. Видала 186 наукових праць. 1997-го опублікувала "Французько-український словник психологічних термінів.

Із Євгеном Сверстюком побралися 1970-го. За два роки Сверстюка заарештували. Через 12 місяців засудили за антирадянську агітацію – виготовлення і поширення самвидаву. Дали сім років таборів і п'ять – заслання. Сидів у тюрмі в Пермській області, на засланні був у Бурятії. У шлюбі  прожили 44 роки. Торік 1 грудня Євген Сверстюк помер.  Донька 45-річна Віра живе в Німеччині. Працює лікарем. Онука Ганна вчиться там у медінституті.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися