Виміряти планету Земля допомогло поліське село Датинь
Волинь

Виміряти планету Земля допомогло поліське село Датинь

10 травня 2019, 15:28
0
1
Сподобалось?
1

Поблизу села Датинь Ратнівського району є гора Кременець, висота якої майже 200 метрів над рівнем моря. Упродовж тривалого часу вона залишається улюбленим місцем відпочинку місцевих жителів. Є там унікальна пам’ятка – одна з точок всесвітньо відомої Дуги Струве. Це геодезичний пункт Датинь, дуже важливий у визначенні параметрів Землі, її форми та розмірів.

– Дуга Струве – це мережа з 258 геодезичних трикутників, на які розбита територія десяти європейських країн від Норвегії до Чорного моря, що простягнулися майже на три тисячі кілометрів. Вона утворила  своєрідний ланцюг з 265 пунктів, розташованих на кутах цих трикутників, – розповідає вчитель географії школи села Датинь Володимир Мельник. – Ці пункти спостереження дозволили встановити розмір та форму нашої планети. Дуга Струве названа на честь свого розробника і є пам’яткою науки і техніки міжнародного значення, яка занесена до міжнародної спадщини ЮНЕСКО у липні 2005 року.

Опорні точки, про які йде мова, позначаються у світі по-різному: видовбаними у скелях поглибленнями, залізними хрестами, пірамідами з каменю  або спеціально встановленими обелісками. На горі Кременець за час свого існування така точка споруджувалась двічі з деревини, а у 2012 році її відновлено Науково-дослідним інститутом геодезії і картографії України та збудовано у вигляді обеліска.

Наталія ЛЕГКА, Волинська область

Фото автора

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися