Валентина МИШЕЙ
Волинь

Волинянка піввіку живе з недійсним паспортом

21 травня 2019, 10:39
0
0
Сподобалось?
0

Валентина Мишей із села Качин Камінь-Каширського району народилася в колишній Молдавії. Жінка піввіку живе з паспортом, котрий давно втратив свою законність. Колись  вже зверталася до міграційної служби, але позитивного результату це не дало.

– Ні на кого не скаржуся і не ображаюся, – каже Валентина Юріївна, – просто шукаю вихід із ситуації, яка склалася. Маю єдине бажання: померти не з ярликом нелегала, а громадянкою України.

Народилася жінка в селі Хрустова Каменського району. У 1989 році вийшла заміж. Поміняла паспорт. Працювала на тваринницькій фермі дояркою. У тому ж таки 1989-му у Придністров’ї через сепаратистські настрої розпочався збройний конфлікт. Валентина пережила там війну, але обставини склалися так, що з двома дітьми була змушена переїхати на Камінь-Каширщину до чоловіка.

– Двадцять два роки живу в Качині, – розповідає вона. – Трудилася в колгоспі, у школі. Втім, на деякий час довелося виїжджати у невизнане Придністров’я, щоб доглянути хвору матір. Цей факт, вочевидь, і вплинув на те, що не можу оформити громадянства. Залишилася стара реєстрація: «село Хрустова Молдавської РСР». Нині це територія Придністров’я. Тож чверть століття залишаюся підданою Радянського Союзу. Впродовж семи років доглядала хво­рого сина, який помер, і не мала можливості клопотатися про документи.

За словами жінки, про­блем­ним було одержати документи і її синові Івану, хоч народився він в Україні.

– Але у 18 років нарешті отримав і паспорт, і українське громадянство, – каже Валентина Мишей. – Уникла подібних проблем лише донька, котра вийшла заміж і нині живе в Любомльському районі.

Отак і залишається Валентина Юріївна на пта­шиних правах, не знає, у які двері постукати. А вік нагадує про себе все наполегливіше.

 – Жінці потрібно лише звернутися у відділення міграційної служби у Камені-Каширському, – коментує ситуацію качинський сільський голова Олександр Войтюк. – А там у свою чергу зроблять відповідні запити за місцем колишньої її реєстрації. Ми ж готові видати їй довідку про те, що вона тривалий час проживає на території нашої громади, та інші необхідні документи.

Наталія ЛЕГКА, Волинська область

Фото автора

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися