Віталій КОВАЛЬЧУК
Волинь

Волинянин вирощує 30 сортів яблунь і 15 сортів груш

30 травня 2019, 18:02
0
0
Сподобалось?
0

У клопіткому господарстві садівника Віталія Ковальчука з Дубечного Старовижівського району, який шість років активно займається вирощуванням власних саджанців, 30 сортів яблунь, 15 – груш, по кілька – персиків, вишні, черешні, винограду, смородини, малини, аґрусу.

– Найперспективнішими на Поліссі є сорти яблунь Фуджі, Гренісміт, Джонагоред, Муцу, – каже Віталій Миколайович. – Вони нові, високоврожайні. З найстарі­ших у мене в саду – Айдаред та Симеренка. Щодо груш, то збираю колекцію зимових: Яблунівська, Марія, Білоруська пізня, Вітчизняна. Серед вишень обираю самозапильні: Дебрецен, Фюртош, Лотовку. Можу поділитися трьома крупноплідними сортами смородини: Київським велетнем, Красою Львова та Ювілейною Копанею. Останній сорт належить селекціонерові з Львівської області і названий на його честь. Він же вивів сорт яблук Скіфське золото. Найкращими у наших кліматичних умовах є черешні Регіна, Крупноплідна, Саміт, Дрогана, Кордія.

– Яблуня, слива можуть  рости на низьких ґрунтах, – вважає саді­вник. – А от персик, як і інші кісточкові, любить високі місця. Це варто пам’ятати, закладаючи сад. Останній добре росте і плодоносить на Волині.

У своєму господарстві Віталій Ковальчук вирощує жовтий Славутич, який привіз з Липин. Цей фрукт, який росте на підщепі манджурського персика, – задоволення не з дешевих. Саджанець обій­деться приблизно у 300 гривень. Тому в умовах Полісся його краще щеплювати на аличі, у якої міцна коренева система, та й саме деревце досить морозостійке.

Коли раніше Віталій Миколайо­вич купував підщепи, вирощені у науково-дослідних інститутах України, то нині має власні на черешню, вишню, яблуню, грушу, для кожного сорту – своя. Доглядати їх непросто, бо вони суттєво відрізняються від сіянців, адже мають хорошу кореневу систему.

Наталія ЛЕГКА, Волинська область

Фото автора

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися