Валентина СУЛІМ із сином Артемком
Волинь

У багатостраждальній родині волинян кровоточать ікони

15 червня 2019, 12:08
0
2
Сподобалось?
2

  
Багатодітна мама із села Сукачі Старовижівського району Валентина Сулім намагається зрозуміти, чому саме в її оселі оновилося кілька ікон, а на двох із них з’явилися плями, схожі на захослу кров. хоч, мабуть, жодно наука ніколи не зможе пояснити цього феномену.

Коли народжувала Володю, синок Василько помирав

Василькові було лише чотири рочки, коли лікарі поставили йому страшний діагноз: рак крові. Хлопчик згорів за місяць.

– Сьомого вересня 2009 року я потрапила в пологове відділення, – розповідає жінка. – У той день, коли народжувала свого Володю, Василько впав у кому, а через дві доби синочка не стало. Він помирав, а я навіть не змогла бути поруч з ним. Повернулися ми додому в один день, тільки мій синок Василько – у домовині, а його новонароджений братик – у мене на руках. Думала, від цього горя збожеволію, кричала несамовито, однак не викричала нічого. Так і живу з цим болем уже десятий рік. Усе згадую Василька, який за життя таким неговірким був, а хворіючи, не міг наговоритися.

Та на цьому біди родини Сулімів не закінчилися. Бідкається Валентина Анатоліївна, що не має здоров’я й меншенький син, семирічний Артемко. У нього вроджена вада кишечника. Доведеться робити операцію, нещодавно були у Києві, тому дуже хвилюються.

Оновлені ікони

Навіть квітка стала білосніжною

Сім’я Сулімів не перестає сподіватися на Божу милість. Просить у Всевишнього порятунку й маленький хлопчик, стоячи на колінцях перед святими іконами. Може, від його дитячої молитви й почали в оселі Сулімів спочатку оновлюватися, а потім кровоточити образи? Чи відтоді, як хатні зауважили дивну закономірність: у чоловіковій родині всі родичі помирають через кожні п’ять років?

 – Вінчальним іконам моєї свекрухи Галини Артемівни літ сорок, – показує господиня образи. – Спочатку Спаситель та Божа Мати посвітлішали, а потім на них проступили бурі плями, що нагадують кров – вона «жива», не засохла.

Придивляємося до образів: і справді на маленькому Ісу­сикові та покрові Богородиці видно червоні масні штрихи, те ж саме спостерігається на сонячному сплетінні Спасителя. В іншій кімнаті – образ Божої Матері, з якою вінчалася Валентина.

 – Ікона була такого ж коричневого кольору, як і образ Христа, а стала салатовою, – каже мама п’ятьох дітей. – Лик Богородиці видавався тьмяним, а нині сяє, ніби заново написаний. Покров Божої Матері з червоного перетворився на зеленкувато-голубий. Навіть квітка на іконі стала білосніжною. Наш батюшка порадив образів зі стіни не знімати, сповідатися і причащатися у церкві.

Жінка розповідає, що буваючи із сином у Києві, вже три роки поспіль відвідує могилку матушки Аліпії і просить зцілення своїй дитині. Тому й привезли додому її прижиттєву світлину.

 – Думаю, це вона допомогла Артемкові позбутися кашлю, який довго дошкуляв синові, – висловлює припущення жінка.

Дивують образи і в сусідньому селі

Звістка про те, що оновлюються образи і в покинутій старенькій хаті покійної Марії Сукач, розлетілася далеко за межі села Сукачі. Її навіть не замикають, тому будь-хто може подивитись на диво, яке помітили діти господині, коли зайшли в оселю батьків на Пасху. Їх вразив образ Миколи Чудотворця – таким оновленим не бачили його ніколи. Освітлилася й чеканка на образі Спасителя, темнішою залишається лише в куточках ікони. Як розповідають сусіди, власниця хати та її мати прожили страдницьке життя, мабуть, через це й заслужили в Бога на таку увагу. На думку сільчан, яскравими стали навіть кольори й на одній із вишивок у пустці, де двадцять років ніхто не живе.

А поки жителі Сукачів очікують на підтвердження того, що сталося з образами їхніх земляків, люди в сусідній Старій Гуті не перестають дивуватися оновленій іконі Спасителя, що розміщена на хресті біля одного із сільських джерел.

Наталія ЛЕГКА

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися