У Рудці-Козинській відбулася зустріч з першим письменником за... 520 років
Волинь

У Рудці-Козинській відбулася зустріч з першим письменником за... 520 років

16 червня 2019, 18:48
0
1
Сподобалось?
1

Євген Хотимчук презентував у рідному селі відразу чотири нові книжки!

Світ побачила дванадцята книга відомого волинського журналіста і письменника, шеф-редактора газети «Вісник+К» Євгена Хотимчука «Женила сина Катерина». Її, а також ще три найсвіжіші, що вийшли друком у цьому році, – «Прощання», «Байструк» та «Калиновий щем» – автор повіз на презентацію у рідне село Рудка-Козинська Рожищенського району. Це була його мистецька сповідь перед земляками, які стали прототипами багатьох героїв творів Євгена Яковича.

Творча зустріч відбулася у неділю на Трійцю. Зала місцевого будинку культури була вщерть заповнена гостями. А прийшли побачити «живого письменника» не лише руденці, а й жителі сусідніх сіл, розділили щемливість події друзі з Луцька.

– Я з цікавістю дізнався, що Рудці-Козинській 520 років. І від моменту першої згадки про це мальовниче село і до сьогодні тут не було жодного письменника. Тож Рудці є чим гордитися. Бо ці книги – скарб не тільки автора, а й ваш, – звернувся до руденців ведучий свята, почесний хотимчукознавець (бо є великим шанувальником письменницького доробку Євгена Хотимчука), заслужений лікар України Володимир Карпук.

Як тонко і точно він охарактеризував творчість письменника: «вона бентежить душу»! Бо справді не залишають байдужими читача ні романи, ні новели Євгена Яковича. У них стільки вкладено тепла і любові – до кожного образу, сюжетної лінії. Тому й не дивно, що не лише руденці, а й читачі з усіх куточків України, які мають книги автора, у них впізнають себе, своїх знайомих та рідних. Серце не може не відгукнутися на таке щире житейське письмо.

– Особливо вразила мене «Женила сина Катерина», – зізналася вчителька Любов Василівна Корніюк, яка однією з перших взяла в руки нове видання. – Читається легко. А у кожному слові – чесноти: любов, доброта, простота... У них велика житейська правда. Бо ви – генетична пам'ять нашого села.

Безумовно, люди впізнали у героях хотимчуківських книг багатьох односельчан, з яких були змальовані образи. З ними сміялися та плакали, за них переживали й раділи. А з яким нетерпінням рвалися дочитати до кінця – бо ж було цікаво, як письменник по-художньому вирішить кожну долю. Й аналізуючи фінал, ще раз переконувалися: є відповідальність кожної людини за свої вчинки.

Багато теплих слів про свого учня сказала його перша вчителька Ніна Яцюк. А землячка Євгена Яковича, заступник головного редактора газети «Волинь-нова» Галина Світліковська творчий вечір у рідному селі назвала екзаменом перед людьми, адже тут живуть найприскіпливіші критики.

До слова просилося чимало односельчан і друзів. Хтось дякував за те, що про нього написали, хтось за те, що книги видані крупним шрифтом, доступним для прочитання старшим поколінням, а хтось просто тиснув руку, радіючи, що такий «Женьо Фанащин» є.

Усі ці слова не лишили байдужим серце автора. Він був розчулений і пісенними дарунками, що прозвучали з вуст народного артиста України Василя Чепелюка та вокального дуету «Душа Волині» у складі Алли Опейди та В’ячеслава Судими.

– Тут, у Рудці, живе багато моїх героїв. Якщо хтось образився, прошу у всіх вибачення. Бо описував вас з великою любов’ю. Тому прийшов подивитися вам в очі, звірити серцебиття, своє письмо. Дуже дякую, що відгукнулися. Низький-низький вам уклін.

Наталія КРАВЧУК

Фото автора

Дій активно! Живи позитивно!
Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися