У Льотничому відкривають футбольне поле
Волинь

Будують дороги, ремонтують школи і дитсадки

20 червня 2019, 17:24
0
0
Сподобалось?
0


Як змінилося життя людей після об’єднання в Зимнівську громаду

Коли наприкінці 2015 року стартувала децентралізація, знайшлося не надто багато сільських рад, охочих об’єднуватися із сусідами в громади. На Волині таких було лише п’ять. Серед перших – Зимнівська. До неї увійшло 24 села. Що змінилося за цей час –  у розмові з головою цієї громади В’ячеславом Католиком.

Перший в Україні сільський ЦНАП

– Зміни відчутні. Можливо, не настільки, як би нам хотілося, але вони є, – переконує В’ячеслав Артурович. – Ми отримали гроші і повноваження. Навіть така небагата, як наша, громада має 20 мільйонів гривень власних надходжень до бюджету. 10 мільйонів ми щороку вкладаємо у розвиток. Тобто робіт у селах громади ми вже зробили на 30 мільйонів. Це тільки наші гроші. Але ми пишемо проекти, залучаємо кошти ще з державного бюджету. За них робимо те, що просять люди. Зараз ремонтуємо дорогу у Льотничому та Зимному, йдемо від автомобілої дороги Т03-02 до Сільця. Роботи ведуться і на трасі «Бубнів – Іваничі». Освітлили вулиці наших сіл. Адже безпека людей – серед наших основних пріоритетів. Будується амбулаторія сімейної медицини. Дуже багато грошей вкладаємо в освіту. Ремонтуємо приміщення шкіл і дитячих садочків. Наприклад, цього року у Хмелівці ми плануємо завершити реконструкцію дитсадка і закупити шкільний автобус. У Микуличах відремонтувати школу, садочок у Хобултові. Майже всі наші навчальні заклади оснащені комп’ютерними класами.

В’ячеслав Католик наголосив, що багато чого вдалося зробити завдяки поданим проектам на співфінансування з міжнародними донорами. Так, завдяки підтримці посольства Канади у Зимненській громаді відкрили перший в Україні сільський ЦНАП.

Проект реалізований у лютому 2016 року і сьогодні є дуже успішним. Суть його роботи у створенні віддалених робочих місць у кожному старостинському окрузі (колишньому центрі сільської ради). Тому людина, не їдучи далеко від свого села, може отримати аж 118 адміністративних послуг! Починаючи від реєстрації нерухомості до оформлення пільг чи субсидій. Більше того, працює електронний документообіг, що значно пришвидшує роботу спеціалістів.

На сучасних  футбольних полях киплять пристрасті

Предмет особливої гордості жителів громади – нещодавно відкриті футбольні поля зі штучним покриттям у селах Зимне і Льотниче. Громада взяла участь у конкурсі Міністерства регіонального розвитку і виграла його. Вклавши своїх півтора мільйона гривень, ще стільки ж отримала з бюджету. Тепер сільські дітки зможуть ганяти м’яча на дуже хороших футбольних полях. У пору ж шкільних канікул вони ніколи не пустують.

– Батьки задоволені, дітки мають змогу займатися. Розвиток спорту – ще один наш пріоритет. Адже якщо людина матиме комфортні умови, вона залишатиметься жити у наших селах. Ми цього дуже хочемо, – зауважив В’ячеслав Артурович. – Дуже важливим для нас є і створення робочих місць. Адже людина має мати роботу там, де вона живе.

І хоч голова громади зізнається, що конкурувати з Польщею, яка знаходиться буквально під боком, дуже складно, все ж вірить, що в недалекому майбутньому люди надаватимуть перевагу праці вдома. Адже це їхній соціальний захист в майбутньому.  

– У нас є все, щоб зацікавити інвесторів – незайняте населення, вільні земельні ділянки з розвиненою інфраструктурою. Є зацікавлення. Наприклад, у Хмелівці будуватимуть новий меблевий цех і ферму равликів. В Льотничому – швейний цех. Готові виділити землю під сільськогосподарський ринок. Це додаткові фінансові надходження у наш бюджет. А значить, матимемо більше можливостей щось зробити для людей. Потихеньку рухаємося у Європу, – каже  В’ячеслав Католик.

Наталка СЛЮСАР



Дій активно!

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися