Петро ДМИТРУК у своєму садку
Волинь

Волинянин на вишні виростив сакуру, а на глоді – яблука та груші

23 червня 2019, 14:29
0
0
Сподобалось?
0

Петро Дмитрук з Дубечного Старовижівського району багато років займається садівництвом. Йому вдалося вивести персик власної селекції, на кущі глоду виростити яблука та груші, на дикій вишні – сакуру.

В обійсті Петра Олександровича росте велика кількість саджанців хороших сортів яблунь, груш, слив, смородини, а ще різновиди клена, плюща, їстівного каштана, калини, жасмину, спіреї, гортензії, самшиту, ялівця та інших фруктових і декоративних культур. Фаховий спеціаліст здебільшого віддає перевагу вирощуванню яблунь, груш, слив, чорної та червоної смородини, малини.

– Добре культивуються на Волині чорна смородина Тритон польської селекції, українська – Черешнева, російська – Ядрівка, – радить. – З червоної смородини у пріоритеті голландські сорти. Щодо малини, то любителям цієї солодкої ягоди повинен смакувати український літній сорт Одарка та пізній голландський – Хісмеджесті.

Петро Дмитрук із задоволенням розповідає про глід, який невибагливий до наших ґрунтів. Дуже популярний криваво-червоний вид. Цінні квіти та ягоди. З плодів глоду, який з погляду медицини є неоціненним у лікуванні багатьох недуг, зокрема, усуває тахікардію, тонізує серцевий м’яз, знижує кров’яний тиск, посилює кровообіг у судинах серця та мозку, можна приготувати чай, компот, настоянки на спирту та вині.

– А от цінність плодів айви у тому, що поліпшують серцеву та легеневу діяльність, – переконаний садівник. – А ще в них утричі більше вітаміну С, аніж у лимоні, неоціненні амінокислоти. Відваром з насіння айви зупиняють кровотечу. Вживання її плодів знижує рівень цукру в крові. Айва виводить з організму токсини та канцерогени. Ось тільки людям з підвищеною кислотністю її не рекомендують.

Наталія ЛЕГКА



Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися