Конячий череп… на пасіці
Волинь

Конячий череп… на пасіці

25 липня 2019, 16:21
0
0
Сподобалось?
0


Чоловік займається вуликами, а дружина ловить рої

Василь Наумук із села Дубечне Старовижівського району дотримується всіх писаних і неписаних законів бджільництва. А ходити у чоловіка є біля чого: має 55 вуликів, хоч розпочинав лише з двох, куплених у старенької жінки, що вже не справлялася з роями.

– Мама просила мене зайнятися бджільництвом, як дід Іван. Хворіла, а мед вважала панацеєю від усіляких недуг. Я все обіцяв: «Одружуся, тоді й займуся пасікою». У 1981 році слова таки дотримав.

Біля хати землі було мало, що ніде й розвернутися з вуликами. Тоді молодий господар «осушив» болото, викорчував бур’ян, подбав про фруктові дерева, обсадив всю територію дикоростучими, а попід ними по периметру поставив вулики.

– Щоб мати мед, потрібно на пасіці все робити вчасно, – розповідає Василь Васильович. – Запізнишся з чимось – втратиш медозбір. А ще не підпускати до неї людей, яким не довіряєш, як це велося в давнину. Та головне – любити цих золотих комашок.

Василь Наумук наголошує, що всі продукти бджільництва корисні, а відходів з вулика немає. Приміром, воскова міль очищає вулик від шкідників. У господарстві є і новинки для бджільництва, і старі речі. Ось для виготовлення вощини пасіч­ник має столітні вальці, зроблені у 1930-х в Англії, про що свідчить клеймо. Завдяки вальцям з-під пресу викочуються цілі рулони вощини, тому колеги не раз звертаються до Наумука по допомогу.

– До речі, дружина Марія рої ловить. Он і крісло в саду стоїть, щоб спостерігати за ними сидячи, але заглядати у вулик не хоче.

Бджоляр черпає знання не лише з досвіду пасічників, зі старовинних книг, а й цікавиться сучасними технологіями. Отож деякі поради цього пасічника.

Наталія ЛЕГКА

Фото автора



«Дій активно! Живи позитивно!»

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися