Ковельські лікарі провели унікальну операцію без єдиного розрізу
Волинь

Ковельські лікарі провели унікальну операцію без єдиного розрізу

7 серпня 2019, 08:37
0
0
Сподобалось?
0

У Ковельському територіальному медичному об’єднанні ендоваскулярні хірурги успішно провели першу операцію з емболізації (блокування) маткових артерій. Таке втручання стало можливим завдяки тому, що у Ковельській лікарні восени 2018 запрацював придбаний за кошти субпроекту «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області» ангіограф Infinix-i Core+ INFX-8000V/G3 виробництва фірми Сanon вартістю понад 605 тисяч доларів.

Емболізація маткових артерій – інноваційний метод лікування фіброміоми матки. Хірург за допомогою спеціального катетера пересувається по судинах і ніби «пломбує» їх спеціальним препаратом у потрібному місці, аби зупинити живлення пухлини. Як результат – утворення значно зменшується або навіть зовсім зникає. Втручання високоефективне у більш ніж 98,5% випадків. Після такої операції не потрібно повертатися до питання про лікування міоми матки.

Цей метод має багато переваг. Він надзвичайно безпечний і не потребує наркозу, міоми не виникають повторно (на відміну від звичайних операцій, коли ймовірність рецидиву сягає 30-40%). Сама процедура емболізації займає в середньому 15 хвилин, а пацієнтки перебувають у лікарні всього 3–4 дні. Найголовніше – матка не видаляється і зберігається здатність народжувати. Це дуже важливо, адже це захворювання стосується переважно жінок у віці 30–45 років.

Емболізація практично безболісна процедура. Але через одну-дві години виникають досить сильні тягнучі болі внизу живота. Ці відчуття є наслідком ішемії клітин міоми. Хворобливі відчуття тривають кілька годин, але їх реально заглушити знеболюючими препаратами. Крім цього, в перші дні після операції може підвищуватися температура. Проте всі ці симптоми швидко проходять, не становлять загрози для здоров'я.

Тож можна стверджувати, що волинські лікарі крокують в ногу із сучасною медициною. Важливою складовою у цьому поступі є втілення субпроекту, завдяки якому область у 2018 отримала чимало надсучасного обладнання.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися