У «Лісовій пісні» створюють музей старожитностей
Волинь

У «Лісовій пісні» створюють музей старожитностей

1 вересня 2019, 15:55
0
0
Сподобалось?
0

Волинський санаторій «Лісова пісня» відомий на всю Україну. Тут знаходять допомогу ті, хто страждає на цукровий діабет, шкірні хвороби, має хворі суглоби, розлади нервової системи, хвороби сечостатевої системи, проблеми органів дихання, шлунково-кишкового тракту, хто пережив інсульт та інфаркт. Адже у санаторії допомагають не тільки оздоровчі процедури, а й цілюща водичка озера Пісочного. А ще «Лісова пісня» пропагує українську культуру, щоб гості з-за кордону більше дізналися про нашу державу.

Шукають вишиванки, старовинні речі

Не так давно у керівництва санаторію визріла незвичайна ідея: створити в оздоровниці самобутній краєзнавчий музей, щоб прославляти культуру України та традиції рідного Поліського краю. Адже не секрет, що на оздоровлення у село Гаївка Шацького району приїздять хворі не тільки з усіх куточків нашої країни, а й з-за кордону: Білорусі, Польщі, Італії, Німеччини, Чехії, Канади, Штатів. Аби гості більше дізналися про нашу минувшину, треба, щоб вони бачили старожитності, якими так багата волинська земля.

– Тому щоб достовірно та всебічно продемонструвати усю самобутність та колоритність рідного краю, оголошуємо збір експонатів для створення музею старожитностей, який потребує експонатів, що стануть яскравим свідченням минувшини, – розповідає Руслана Дибель, директор санаторію «Лісова пісня». – Якщо хтось зможе долучитися до наповнення музею, ми будемо дуже раді і вдячні.

Кожен бажаючий може зробити свій внесок у збереження та передачу історичної пам’яті наступним поколінням. А передати можна різноманітні старожитності. Це вишиті сорочки, рушники, скатертини, серветки, наволочки, ткані килими, тернові хустки, глечики, миски, тарілки, старовинні меблі, скульптуру, годинники. Музей також прийме і родинні реліквії – свічники, ікони, молитовники, старовинні фотографії, книги, листівки, марки, документи. Будь-які речі побуту 19-20 століття, археологічні знахідки займуть чільне місце у музеї. Всі експонати будуть обліковані, належно збережені, а якщо власник висловить бажання їх забрати, музей люб’язно поверне. Адміністрація санаторію наперед вдячна усім небайдужим за допомогу у створенні музею.

Для відпочивальників – історична Волинь

Своїм гостям з інших куточків нашої держави та з-за кордону санаторій відкриває Волинь. Для відпочивальників організовують різноманітні екскурсії. У музей-садибу у Колодяжному, де жила волинська поетеса зі світовим ім’ям Леся Українка. У резиденцію київських князів у Зимному, де, на думку деяких дослідників, відбулися перші хрещення у Київській Русі. У Зимненський жіночий монастир, де зберігається шлюбна ікона великого князя Володимира – чудотворний образ Божої Матері. У Луцький замок Любарта, де у 1429 році проходив з’їзд європейських монархів.

– Словом, відпочивальники мають змогу побачити, наскільки багата наша історія. Культура Волинського краю особливо приємно вражає і дивує гостей зі східної України, зарубіжжя, – розповідає Руслана Євгеніївна. – Також організовуємо творчі вечори з виступами артистів, мистецьких колективів. Санаторій славиться своїм дитячим ансамблем «Барвінок» та власним народним ансамблем «Лісова пісня», учасниками яких є працівники санаторію та їхні діти.

На фестивалі українські пісні співали… китаянки

Цього року адміністрація «Лісової пісні» започаткувала мистецький фестиваль. У травні на базі санаторію вперше пройшло грандіозне свято – фестиваль-конкурс вокально-хорового та хореографічного мистецтва «Лісова пісня-2019». Він зібрав найталановитіших співаків і танцюристів з усієї України, сусідньої Білорусі. На свято завітали навіть представники далекого Китаю!

Саме дівчата з Китаю вразили виконанням українських пісень. Вони повезли з фестивалю гран-прі. А загалом у своїй майстерності змагалися аж 450 учасників. Оцінювало їхній талант компетентне журі, до якого входили видатні митці України – оперна співачка, викладач Львівської музичної академії Іванна Комаревич та народний артист України, волинянин Василь Чепелюк. Учасникам настільки сподобалося свято, організоване «Лісовою піснею», що прощалися зі сльозами на очах.

– Сподіваємося, що цей фестиваль на базі санаторію буде проводитись щороку і щоб у майбутньому конкурс став традиційним, – висловила побажання директор санаторію Руслана Дибель. – Адже хочеться, щоб нашу культуру знали далеко за межами України.

Олена ПАВЛЮК

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися