Галина ПЕТЛЬОВСЬКА
Волинь

83-літня травниця з Волині робить чудодійні ліки, які замовляють у госпіталі і на війну солдатам

8 вересня 2019, 14:02
2
5
Сподобалось?
5

Настоянки для суглобів, шлунка та підшлункової, від болю в ногах, жіночих хвороб, безсоння, мазі від псоріазу, ран, пролежнів, геморою… З різного помічного зілля робить ліки 83-літня Галина Петльовська із села Хром’яків Ківерцівського району. І хоч здоров’я вже не те, як замолоду, все одно як тільки зійде сніг і поки вдарять перші морози, бабуся поспішає до лісу, щоб заготувати трави. Адже до неї в надії на зцілення звертаються хворі не тільки з навколишніх сіл, а й з Рівного, Луцька, Києва та інших міст країни.

У лісі мало не втопилася

Про Галину Петльовську нам розповіли читачі «Вісника+К». З вдячністю просили написати про цю привітну жінку, яка врятувала здоров’я не одній людині. «Ви питайте у Хром’якові Петльовську – всі її знають. Вона дуже хороша», – порадили. І справді, нас гостинно зустрічає Галина Данилівна. З її обличчя не сходить щира усмішка.

– Та що про мене писати, – знітилася і розгубилася, почувши, що приїхали з редакції.

Але слово за словом – і розповіла про улюблену справу, якою займається, відколи пішла на пенсію. У молоді роки не було часу – вийшла заміж, ростила п’ятеро дітей, трудилася дояркою. Хоча коли була юною дівчиною, для аптеки в сусідній Олиці заготовляла лікарські трави – тоді, як каже, й придивлялася до них. Згадала про помічне зілля, лише коли на старості зірвала хребта, бо часто в руках возила молоко від двох корів на базар. Лікарі порадили нічого важкого не піднімати.

– Та й що ж я буду сидіть? – усміхається Галина Данилівна. – Мала книжку Носаля «Лікарські рослини» (Михайло Носаль – відомий фітотерапевт, священник – авт.), і взялася за зілля.

До збору лікарських трав тепер долучається і її дочка, внук, невістка. Із самого ранку і до пізнього вечора, з ранньої весни і до перших морозів ходять лісом, полями, болотами, щоб віднайти потрібну зілинку. Бувало, жінка й губилася, і ноги ледве не зламала, як голова запаморочилася. І навіть мало не втопилася, коли в лісі впала у старий колодязь.

– То тяжка робота, нема чому завидувати, – зітхає Галина Данилівна. – Зимою не сидимо без діла. Ножицями ріжемо все зілля. Було, вилізла на горище, де сушимо трави, такий там запах, так мене розморило, що заснула! – сміється бабуся. Хвацько по драбині вибирається на горище і показує нам зілля. – Подивіться: ромашка, чебрець, парило, нагідки, фіалка, первоцвіт, вербина, акація, материнка, пустирник, таволга, мати-й-мачуха…

Краснощотка – від жіночих хвороб, індійська цибуля – як крутять ноги

Жінка для лікування різних недуг травами знає чимало рецептів, які перевірені понад десяток років. Щось відшукала у журналах, газетах, книжках, до чогось дійшла своїм досвідом. У пам’яті рецептів не тримає, бо важлива точна пропорція складників.

– У мене тих журналів і зошитів, де записую, повний диван! – сміється.

Знання та вміння Галина Данилівна тепер передає дочці. Наприклад, як робити настоянку живокосту для суглобів, з аїру – для шлунка, з валеріани – для серцевих недуг. Від кашлю Галина Данилівна радить пити збір з чебрецю, мати-й-мачухи, первоцвіту, фіалки триколірної. Або ж допомагає ісландський мох, який росте у поліських районах Волині та Рівненщини. Від серця, стрибків тиску – чорна горобина. Якщо крутять ноги, коліна, мучить остеохондроз – допоможе настоянка з індійської цибулі, яку вирощують на своїй землі. Ефективно, на думку Галини Петльовської, жіночі хвороби, особливо запалення матки, лікує настоянка з краснощотки. Також у збори від гінекологічних проблем добре додавати цвіт акації. Тим, хто скаржиться на поганий сон, Галина Данилівна радить пити валеріанку, пустирник, глід. Можна запарювати або ж настоювати на горілці.

Особливою гордістю Галини Петльовської є мазь від різних ран, яку вичитала в одному старому журналі. Ця мазь допомагає від пролежнів, геморою, лишаїв, псоріазу, герпесу, екземи, опіків, натоптишів.

– Одна жінка почула, що я роблю таку мазь. Заказала в лікарню для хлопців в АТО і на війну. Солдати понатоптують собі ноги, поранять. То я за ніч наварюю десять баночок.

Галина Петльовська не сидить без діла. Каже, що ми дивом застали її вдома. Ось і наступного дня знову збиралася в ліс. Якраз гаряча пора, щоб заготувати на цілий рік помічне зілля.

Олена ПАВЛЮК


У журналі «Люди і долі», який вийде у вересні, пропонуємо читачам рецепти Галини Петльовської. Дізнаєтеся, як лікувати судоми, геморой, остеохондроз, як зупинити розвиток атеросклерозу.

Дій активно! Живи позитивно!

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Коментарі

  • віталій
    віталій

    Ибо если устами твоими будешь исповедовать Иисуса Господом и сердцем твоим верить, что Бог воскресил Его из мертвых, то спасешься, дело не в том чтобы меньше грешить Покаяние не спасает людей от ада, потому что покаяние НЕ изменяет сущность человека это в ис.64.6. рим.3.10. а следовательно все что человек будет делать после того, как ее спас Иисус Христос от ада, когда она молится Иисусу Христу, когда она читает Библию, когда она молится, когда она поклоняется Богу, когда она постится, когда она помогает людям, которые нуждаются в помощи , когда она кормит голодных людей, когда она любит Бога и любит людей, когда она жертвует собой ради других людей и так далее, то действия спасенного человека является грехом по сущности это в рим.7.17. и о каждом покаяние человека это грех и надо омывать свои покаяния Кровью Иисуса Христа это 1 ив.1.7.

    10 листопада 2020, 15:41
    Відповісти
  • віталій
    віталій

    Иисус сказал ему: Я есмь путь и истина и жизнь; никто не приходит к Отцу, как только через Меня. Ибо если устами твоими будешь исповедовать Иисуса Господом и сердцем твоим верить, что Бог воскресил Его из мертвых, то спасешься,

    10 листопада 2020, 15:44
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися