Твір Олега Потурая – на волинській сцені
Волинь

Твір Олега Потурая – на волинській сцені

6 жовтня 2019, 20:27
0
0
Сподобалось?
0

28 вересня Волинський обласний академічний музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка відкрив ювілейний 80-й театральний сезон. Для своїх глядачів колектив підготував кілька прем’єр, і сезон відкрився однією з них – драматичною поемою «Присмерк» за однойменним твором відомого волинського письменника Олега Потурая.

Основні її події відбуваються у стінах Луцького замку у XV столітті. Міжусобні князівські війни, зради, боротьба за владу між польським королем Ягайлом і його братом князем Свидригайлом, а на кону – доля Волині і Поділля. Захищати рідну землю від ворога стають і вельможі, і прості волиняни. Бо, як наголошував автор Олег Потурай у своїй поемі, в усі часи є лицарі й твердині.

Чудові декорації Луцького замку, бої на мечах, середньовічні танці, дуже гарні костюми й вдале музичне оформлення – усе це переносить глядача у середньовічний Луцьк і передає дух тієї епохи. У виставі, яка, до речі, у віршованій формі, задіяно 40 дорослих акторів та семеро дітей. Для досягнення історичної достовірності було пошито 50 костюмів і 40 пар взуття, кошти на виготовлення яких виділила Луцька міська рада. Поставив виставу режисер Ярослав Ілляшенко.

Тема поеми «Присмерк», що вийшла з-під пера талановитого волинського письменника Олега Потурая (на жаль, уже покійного), виявилася дуже близькою нашому часу. Бо пройшло 590 років від подій, відтворених ним у поемі, а українці знову змушені виборювати свою свободу у війнах, народжуючи новітніх героїв і нові твердині, як, до прикладу, Донецький аеропорт.

Ніна РОМАНЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися