Що робити, якщо у 60 років не призначили пенсію?
Волинь

Що робити, якщо у 60 років не призначили пенсію?

6 жовтня 2019, 19:03
0
0
Сподобалось?
0

«Прошу роз’яснити порядок зарахування трудового стажу для виходу на пенсію при досягненні пенсійного віку – 60 років. Чи може у нього бути зарахований період, протягом якого я перебував на групі інвалідності після інсульту? В Пенсійному фонді мені пояснили, що не вистачає ще трьох років і 10 місяців стажу до необхідних 26 років, щоб я набув право на пенсію.»

Олександр СУПРУНЮК, с. Мельники Ратнівський район, Волинська область

Як пояснила заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду у Волинській області Лариса Лучковська, з першого січня 2018 року поступово буде збільшуватися необхідний страховий стаж для отримання пенсії за віком. Зокрема з 01.09.2019 по 31.12.2019-го право вийти на пенсію у 60 літ мають ті люди, у яких є стаж роботи 26 років. У разі його відсутності вони можуть вийти на заслужений відпочинок у 63. Але маючи не менше 19 років стажу.

Період перебування на групі інвалідності до страхового стажу не зараховується.

Лариса Лучковська зазначила, що законом встановлено, що в період з 1.01.2018-го по 31.12.2020 року особа, яка досягла пенсійного віку, але не має необхідного страхового стажу, може оформити тимчасову державну соціальну допомогу. Обов’язкова умова – наявність 15 років стажу роботи.

Така допомога призначається органами соціального захисту населення і виплачується до досягнення такими особами віку, з якого вони набувають право на призначення пенсії.

Щоб її отримати, потрібно звернутися із заявою в органи соцзахисту. Спеціалісти управлінь Пенсійного фонду мають надати довідку про наявний у заявника страховий стаж.

Зазначимо, що розмір соціальної допомоги встановлюється залежно від доходів людини. Якщо вони у нього повністю відсутні (у тому числі і паї), то вона може бути нарахована на рівні прожиткового мінімуму. 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися