Марія РАДОБЕНКО заготовляє для настоянки ось такі мухомори
Волинь

Волинянка 40 літ п’є мухоморовий сік і забула про таблетки

26 жовтня 2019, 15:44
0
0
Сподобалось?
0

Поліщуки у лісах збирають не тільки білі гриби, лисички, маслюки, а й не минають, коли натрапляють на мухомори.  З них роблять, як запевняють, цілющу настоянку, яка допомагає при різних хворобах. Жителі Шацька натирають нею хворі ноги, суглоби, а ще її п’ють і навіть мухомори жують.

Після лікарні рятувалася не таблетками, а...

– О-о, нащо про теє писати, – усміхається Марія Федорівна Радобенко із Шацька, коли цікавимося про мухоморову настоянку. – То не тілько тут її роблять. Я сама з Турійського району, то і баба, і мама збирали мухомори та закривали в банку, і я теж з молодих літ. Тепер з хати не виходжу, то зять Степан з лісу приносить, але подходять тілько червоні з білими цятками.

88-літня бабуся розповідає, що ці отруйні гриби треба перебрати, аби вичистити від сміття, не різати, вони самі покришаться, не мити і накидати в банку до половини. Тоді залити міцною горілкою або спиртом. І обов’язково після того помити руки! Колись не було холодильників, тому зберігали настоянку в коморі в темному прохолодному місці. Вона стояла у хаті роками і рятувала від усіляких болячок.

– Як начинають боліти ноги, крутити, то добре натирати, помочне. Я ніколи ту настойку не пила і вам не совітую, – каже бабуся Марія.

А от Марія Мегель, теж із Шацька, не тільки натирає хворі місця мухоморовою настоянкою, а й п’є її. І так рятується від болячок вже майже сорок років! Аби я пересвідчилася, що це дійсно правда, ставить на стіл банки з незвичайними «закрутками» – і ложка за ложкою ковтає мухоморовий сік.

– Мене біда заставила, – пояснює жінка. – Сорок років тому стало дуже боліти горло, що аж гланди повигнивали. Ні таблетки, ні мазі не помагали. Такий був біль, що вже не могла терпіти. Якось на роботі майстер показав стару книжку. З неї виписала рецепт, як лікуватися мухоморовим соком. Коли була готова настоянка, злякалася – то ж не лисички. Але майстер запевнив, що сам уже випив чотири трилітрові банки, бо мав «ту біду». Коли я ковтнула ложку, здавалося, що жару в рот набрала.

Марія МЕГЕЛЬ із задоволенням п’є сік з мухоморів

Відтоді Купріянівну не мучить біль у горлі. Але задля профілактики щороку п’є мухоморовий сік. І знайомі, знаючи, що вона має такі «ліки», звертаються по допомогу. Не один зцілився від недуги – одна жіночка навіть смоктала мухомори, коли настоянка закінчилася. З власного досвіду Марія Мегель знає, що підходять молоденькі, червоні і тільки «шляпки», бо ніжки дають кислоту. Збирає гриби лише у сонячну погоду. Також, як і бабуся Марія Радобенко, їх не миє, а очищає від смітинок і настоює мухомори на горілці два тижні. У «врожайну» осінь заготовляє декілька банок, а кілька років тому на одну півлітрову тричі ходила до лісу.

– Сусідів навчила робити настоянку. Дякують люди, навіть книжечки про цього гриба приносять, щоб я читала. Знають, що мені це цікаво.

Віра Лук’янчук із села Кошари Шацького району теж лікується тільки мухоморами, бо таблетки пити… боїться. Знає про гриби все, виросла ж бо біля лісу. Коли кілька років тому їй оперували стегнову кістку, від ліків, прописаних медиками, відмовилася: мовляв, то «хімія». Лікування продовжила дідівським способом – настоянкою з мухоморів, адже це від природи. Настоянкою натирає хворі суглоби, якщо юшка не допомагає, прикладає мухомори. І не тільки натирається ними, а й п’є ложечку від грипу. Проте застерігає: вживати треба з острахом.

За кордоном коштують сотні євро

І народні цілителі теж наголошують, що мухоморами треба лікуватися обережно, адже це отруйні гриби. Використовують їх переважно як зовнішні засоби – настоянки для натирань та мазі. До речі, креми роблять із засушених мухоморів, що допомагає при грибкових ранах. Як запевняють знахарі, настоянками лікують судоми, ревматизм, мастопатію, гінекологічні хвороби, захворювання кишечника, пухлини, артрози, знімають набряк, біль, запалення. Навіть звірі рятуються мухоморами. Лісівники розповідають, що, приміром, лось, поїдаючи ці отруйні гриби, виганяє глистів – так готується до зими.

Наша медицина не визнає подібне лікування. А от за кордоном платять сотню євро за кілограм таких грибів. Тому скупники перепродують мухомори у європейські країни. Очевидно, там знають їхні цілющі властивості?

Олена ПАВЛЮК



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися