У перинатальному центрі на Волині проводять екскурсії для майбутніх батьків
Волинь

У перинатальному центрі на Волині проводять екскурсії для майбутніх батьків

28 жовтня 2019, 14:12
0
0
Сподобалось?
0

У Волинському обласному перинатальному центрі щоп’ятниці проводять для всіх охочих екскурсії медичним закладом, аби мами й тати на власні очі побачили, в яких умовах народжуватимуть малюків.

Про це пише ІА Волинські Новини.

«Заняття, які відбуваються у «Студії щасливого батьківства», щоденні, а щоп’ятниці наші пацієнти мають можливість подивитися заклад ізсередини, – розповіла завідувачка поліклінічного відділення перинатального центру Надія Щурук. – Ті, хто стоїть у нас на обліку й проходить заняття у школі мам, знають, що в нас і як, а екскурсії в основному орієнтовані на тих, хто планує у нас народжувати, але на обліку не стоїть. Ми показуємо пологові, післяпологові палати, а також операційні зали. Майбутнім батькам дуже цікаво, як у нас все облаштовано».

«Ми працюємо вже шість тижнів. За цей час у нас відбулося 128 пологів, із них дочасних – 15 відсотків. Для порівняння, загалом по області показник таких пологів – 3,6 відсотка. Отже, ми спрацювали правильно, адже з дочасними пологами їдуть саме до нас, – повідомила очільниця перинатального центру Ірина Горавська. – І ці дітки будуть мати шанс на здорове щасливе майбутнє».

Ірина Горавська розповіла, що у закладі практикують знеболення пологів, адже жінки мають право народжувати без болю.

«Ми вивчили думку вагітних жінок, які приходять у «Студію щасливого батьківства», запитавши у них, чого вони бояться в пологах. І всі відповіли: болю. Тому ми ухвалили рішення, що якщо жінка має страхи щодо болю, то їх треба ліквідувати. На прохання жінок ми знеболюємо пологи різними методами, в тому числі за допомогою епідуральної анестезії. Тому звертаюся до всіх майбутніх мам: якщо ви хочете народити без болю, якщо хочете, щоб пологи були для вас святом, приходьте в перинатальний центр», – розповіла очільниця.

Тим часом у «Студії щасливого батьківства» збираються майбутні тати й мами. Їх чимало, усі – парами. Хтось ніжно тримається за руки, когось турботливо підтримує за лікоть чоловік, а інший погладжує дружині животик, бо малюк в утробі трохи бешкетує.

«Що ж, дорогі мами й тати, усі ми розуміємо, що ваша вагітність підходить до логічного завершення, тож ходімо подивимося, як і де ви народжуватимете, – починає екскурсію завідувачка пологового відділення Вікторія Костюк. – Передусім хочу звернути вашу увагу на те, де розташоване приймальне відділення. Там у нас зручний доїзд, парковка, якщо ви їхатимете власним транспортом. Якщо приїдете вночі, біля дверей є дзвіночок, вас зустріне акушерка й викличе чергового лікаря. Він вас огляне й визначиться з місцем вашої госпіталізації. Якщо все гаразд, гарна пологова діяльність, тоді ліфтом вас піднімуть у пологове відділення».

Екскурсантам демонструють відділення інтенсивної терапії.

«Ви всі знаєте, що перинатальний центр – це не звичайний пологовий будинок. Тут виходжують і глибоко недоношених діток, – провадить Вікторія Костюк. – Тож коли трапляється так, що малюк народжується дочасно чи з патологіями, його не треба перевозити в інший лікувальний заклад, усе потрібне обладнання і кваліфікований персонал у нас є».

На третьому поверсі – пологове відділення. Тут є дев’ять індивідуальних пологових залів та два пологові зали, які можуть виконувати функцію окремих сімейних пологових палат.

«Наші пологові зали облаштовані за принципом маленької однокімнатної квартири, – запрошує досередини завідувачка відділення. – Кожен пологовий зал обладнаний санвузлом. Також у нас організовано систему чистих приміщень, коли повітря надходить тільки через систему фільтрів. Воно очищене, зволожене, підігріте або охолоджене, якщо це тепла пора року».

У кожному пологовому залі стоїть ліжко-трансформер, на якому жінка може відпочивати, а в другому періоді пологів – народжувати, причому в тій позиції, яка для неї є найкомфортнішою. У палаті є ванна, у якій за рекомендацією лікаря можна проводити природне знеболення, зручне крісло-гойдалка, м’яч.

Окрім того, кожен пологовий зал обладнаний реанімаційною системою з лампами інфрачервоного світла, що підтримують температурний режим, аби малюкові не було холодно, апгар-таймерами, що допомагають лікареві об’єктивно оцінити стан новонародженого.

Якщо ж дитинка народилася з певними проблемами й лікарі надають реанімаційну допомогу, ця система обладнана температурним давачем, що фіксується на грудній клітці дитини й завдяки цьому реанімаційна система сама контролює ефективність та інтенсивність нагрівання дитини.



У системі є й апарат «Неопаф», який у разі народження недоношеної дитини, коли є дихальні розлади, дає можливість відразу, не вдаючись до інвазивних методів, проводити корекцію дихальної системи. Окрім того, в пологових залах є пульсоксиметри, які дають можливість у разі народження дитини з патологією виміряти рівень кисню в організмі. І тільки після стабілізації стану, якщо є така потреба, дитинку в транспортному кювезі перевозять у реанімаційне відділення.

Далі екскурсантам показали післяпологові палати у відділенні сумісного перебування матері і дитини: невеличкі, затишні, з яскравими фіранками на вікнах. Розташовані вони за системою боксів. У кожному – по дві палати з душовими кабінами й туалетами. Вони є одномісні та одномісні системи люкс – із диванами для членів родини породіллі. У палатах стоять ваги для новонароджених, пеленальні столики, зручні ліжка.

Потому майбутні батьки оглянули виписну кімнату, а медики побажали їм щасливо доносити діток і запросили народжувати у Волинському обласному перинатальному центрі.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися