У лікарні в Луцьку відкрили рентген-діагностичний комплекс
Волинь

У лікарні в Луцьку відкрили рентген-діагностичний комплекс

13 листопада 2019, 14:37
0
0
Сподобалось?
0

Оновлений рентген-кабінет відкрили у Луцькій міській клінічній лікарні 13 листопада.

Рентгенівський апарат, який донедавна використовувався у лікарні, був виготовлений ще у 1977 році, - передає ІА Волинські новини.

Щороку в закладі здійснюють понад 45 тисяч рентгенографій. За роки експлуатації апарат неодноразово ремонтували, але його технічний ресурс був цілковито вичерпаний.

Традиційна рентгенографія на плівку має низку недоліків, тому їй на зміну прийшла цифрова рентгенографія. Серед переваг цифрової рентгенографії: низька доза опромінення; висока якість зображення; висока інформативність – роздільна здатність та динамічний діапазон зображення значно перевищують показники традиційної рентгенографії; виключення фотохімічного процесу, що забирав багато часу; відпадає необхідність у рентгенівській плівці, яка з часом старіє, громіздка і незручна; можливість зберігання інформації у будь-який час без втрати якості, пацієнт може отримати рентгенограму у цифровому вигляді або роздруковану на лазерному принтері.

Луцька міська рада раніше ухвалила рішення про виділення 8,395 мільйона гривень на придбання для міської клінічної лікарні сучасного рентген-діагностичного комплексу Opera виробництва Італії. Це дистанційно керований діагностичний комплекс на три робочих місця, який дозволяє проводити рентгенівські дослідження не тільки в сфері екстреної медицини та травматології, але і в гастроентерології, пульмонології, урології, гінекології та інших. Для встановлення цього комплексу здійснили капітальний ремонт приміщень згідно усіх вимог радіаційної безпеки. Вартість робіт становила 1,111 мільйона гривень.

Як зауважив лікар-рентгенолог Петро Панасюк, діагностичні можливості підвищуються з використанням нового апарату, значно зменшується доза променевого навантаження, дані можна коригувати для кожного пацієнта, обстеження відбувається швидше. Обладнання дозволяє робити рентгенограми пацієнтів у важкому стані, їх не потрібно перекладати з ліжка на стіл, як робили раніше.

Головний лікар Луцької міської клінічної лікарні Лариса Духневич зазначила, що обладнання дуже сучасне, такого апарату наразі немає в жодному з медичних закладів Волині та Рівненщини.

Без рентгену не може працювати жодна лікарня, ця технологія об’єднує всі галузі, не лише травматологів та пульмонологів. Раніше в лікарні користувалися старим радянським апаратом у невідремонтованому кабінеті. Зараз це сучасне приміщення, оснащене за останнім словом техніки, з вентиляцією, з допоміжними приміщеннями.

Луцька міська клінічна лікарня працює цілодобово сім днів на тиждень як ургентна лікарня. Якість лікування залежить від оснащення, від того, наскільки швидко та якісно можна поставити діагноз. Тепер матимуть змогу будь-який рентгенівський знімок передати на будь-який комп’ютер в стаціонар для огляду лікаря. Новий апарат – італійський, свідомо закуповували дорожче обладнання, а не китайські аналоги. Аналогічного типу італійський апарат в травмпункті лікарні працює вже протягом 12 років. Лариса Духневич наголосила, що медична допомога повинна бути якісною та доступною лучанам.

Лікарня вже працює на європейському рівні у сфері лікування ішемічних інсультів, за програмою «Волинькард» отримали кошти на розхідні матеріали для стентування сонних та коронарних артерій тощо.

Керівник Волинського обласного центру кардіоваскулярної патології та тромболізису професор Андрій Ягенський зазначив, що тепер лікарня має цілий потужний діагностичний комплекс – заклад має томограф, ультразвукове діагностичне обладнання та новий рентген-діагностичний комплекс. Ще нещодавно відкривали новий ангіограф, а протягом цього року здійснили 994 процедури, центр кардіоваскулярної патології та тромболізису став п’ятим в Україні за кількістю проведених стентувань, поступаючись лише центрам Києва, Харкова та Львова. За кількістю втручань при інфарктах на мільйон населення вийшли на середній європейський рівень. Приблизно 75-80% стентувань області робили саме у міській клінічній лікарні.

Радник Луцького міського голови Ігор Поліщук подякував медичному персоналу закладу за те, що Луцька міська клінічна лікарня стала лідером рейтингу медичних закладів області. Лучани, які користуватимуться послугами нового рентген-діагностичного комплексу, можуть розраховувати на якісну, безпечну та швидку діагностику, яка є запорукою успішного лікування.

Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт зауважив, що це не лише новий рентгенівський апарат, а крок вперед: коли пацієнт заходить в приміщення та бачить нове обладнання, він психологічно налаштовується на те, що його вилікують. Спільне досягнення лікарні та міської влади, з його слів, дозволить успішно лікувати людей, які цього потребують. Він нагадав, що придбати нове обладнання та здійснити ремонт приміщення вдалося за кошти міського бюджету. Попри те, що витратили значну суму, міська влада визначає як пріоритет здоров’я лучан.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися