Маленька волинянка була мертва 45 хвилин і ожила
Волинь

Маленька волинянка була мертва 45 хвилин і ожила

23 листопада 2019, 19:48
0
0
Сподобалось?
0

Яна Зубчик зі Старовижівщини народилася із вродженою вадою серця. Її випадок українські лікарі вважали безнадійним. Але Яна вижила всупереч усім існуючим законам буття...

Серце було, як ситечко, все у дірочках

Подружжя Зубчиків вже виховували двох дочок, коли народилася їхня най­меншенька – Яна. Спочатку нічого див­ного у ній не помічали. Хіба що слабень­ка дуже, бліденька. А от сільська медич­ка занепокоїлася, прослухавши серце п’ятимісячної дитини. І направила батьків у Луцьк – перевірити малу більш ретель­но. Відтоді і почалися їхні ходіння по муках. У Яни діагностували вроджену ваду серця – офіційно «хвороба Фалло» і... по суті, розвели руками: в Україні у ті часи операції на відкритому серці були рідкістю.

У дитинстві на Яну без сліз не можна було дивитися: постійно сині, аж до чор­ноти, нігті та губи, задишка від кількох кроків, ніяких різких рухів, не кажучи вже про якісь ігри чи пустощі. Батьки шукали порятунку скрізь: у всіх лікарнях країни, потім – у знахарів та цілительок. Звісно, були й в інституті кардіохірургії Амосова. Але там сказали: операція можлива, лише коли дівчинка важитиме понад 20 кілограмів. Але Яна була надто слабка і тендітна. Коли дитині виповнилося вісім, лікарі порадили батькам «готуватися» – без операції і року не проживе.

Порятунок прийшов випадково. Односельчанка Марія Гелюта дізна­лася про новий кардіологічний центр у Львові, де приймав профе­сор Юрій Іванів, і порадила спробу­вати щастя ще й там. І дійсно, саме від цього лікаря й почалися пози­тивні зміни у Яниному житті.

– Тоді якраз активно розпочала­ся співпраця наших лікарів із закордонними, – згадує ті події мама Євгенія Федорівна. – Професор Іванів поставив дочку на чергу у Францію, здається, по лінії «Черво­ного хреста». Сказали зібрати на операцію гроші – 700 доларів, і че­кати виклику. Але минув місяць, тут, як сніг на голову, дзвінок: «Наби­рається група хворих дітей на опе­рацію в Америку. Чи не хочете при­єднатися?» Аж не повірили у те чудо. Але нам таки дуже пощасти­ло. Бо саме у той час в Нью-Йорку поча­ла свою діяльність благодійна організа­ція «Український дар життя», яку засну­вала українська діаспора. Вони оплачу­вали все: і переліт дитини з мамою, і опе­рацію у клініці «Монтефіоре», і реабіліта­цію. Яна стала 13 пацієнткою у групі хво­рих дітей, і скоро ми з нею вилетіли у Нью-Йорк. Там оселилися у директора школи Джозефа Фіслера та його дружи­ни Баббі. А вже через два дні нас завез­ли у шпиталь на обстеження.

Певно що, прізвища лікарів, які взя­лися рятувати життя Яни, сім’я Зубчиків знає напам’ять: Айзенберг та Крук. Євге­нія Федорівна згадує, як вони почали ра­хувати дірочки у серці доньки: одна, дві, двадцять, сорок. Після цифри 47 вра­жені медики зупинили свої підрахунки. Бо ж серце маленької українки нагаду­вало ситечко! Дитину негайно відвезли в операційну.

Пульс зафіксували у кінчику мізинчика

Янине серце «латали» 14 годин. Потім – важкі післяопераційні тижні. Дівчинка почувалася зовсім зле, не вставала, не ходила. В той час в усіх американських газетах писали про маленьку українку із хворим серцем. А фабрика іграшок випустила для Яни іменну серію плюшевих сніговичків. Усі виручені від продажу кошти передали родині хворої дівчинки. До неї приходили американські діти, роз­важали, дарували різноманітні іграшки. Навіть запросили у її па­лату клоуна, щоб розвеселити. Врешті-решт, лікарі вирішили, що Яні потрібне свіже повітря і до­машні умови для швидшого оду­жання. Виписувати її мали восьмо­го травня. У переддень Яна свят­кувала свій дев’ятий день народ­ження. Тоді подружжя Фіслерів, діти зі школи прийшли привітати дівчинку зі святом. Всі жартували, веселилися – і у Яни навіть почер­воніли щічки.

А наступного ранку, перед ви­пискою, Яна попросила маму при­нести їй льоду з апаратів. Коли Євгенія Федорівна повернулася, її дитина була... мертва. Реанімува­ли пацієнтку довго і серйозно: роз­давили легені, зламали ребра, з бідного серця відірвалася латка, по­розходилися шви. У Яни «вилізли» з орбіт очі і не закривалися, а права рука, у якій був катетер, почорніла та набухла так, що полопалася шкіра. Дівчинка моментально обли­сіла, бо все її волосся разом з клаптями шкіри так і залишилося лежати на по­душці. Через 45 хвилин бригада лікарів стала опускати руки і відходити від по­нівеченого тіла: «Вона мертва. На жаль. Ми зробили все, що могли».

Не здалася одна-єдина людина – мати! Звісно, вони не зрозуміли ані сло­ва з того розпачливого крику, але чомусь знову підійшли до ліжка. І знову спробували віднайти хоча б якусь оз­наку життя. Неймовірно, але таки знай­шли: у кінчику мізинчика лівої руки Яни пробився пульс, його зафіксували апа­рати.

Лікарі нічого не обіцяли і, чесно кажу­чи, нічого не приховували. Прямим тек­стом сказали матері, що після стількох хвилин клінічної смерті дитина залишить­ся... овочем. Сліпа, глуха, паралізована. Невідомо, які ураження отримав мозок. Почорнілу руку, в яку не поступає кров, треба ампутувати. Попросили лише підписати дозвіл. Але Євгенія Федорів­на навідріз відмовилася. І, як потім вия­вилося, правильно зробила. Бо Яна, всу­переч усім існуючим законам буття, по­вернулася до повноцінного життя! Очі стали бачити, тіло діяти, мозок – функ­ціонувати, як і раніше. Навіть почорніла рука «ожила».

Новина про унікальну дівчинку вмить облетіла всю Америку. До неї стали во­дити на екскурсію медиків, які вражено тицяли пальцями то у десятки моніторів, розглядаючи показники життєдіяльності, то на пацієнтку. Українська дівчинка Яна Зубчик увійшла в історію американської медицини!

Загалом вона тоді пробула у лікарні 96 днів і повернулася з мамою додому у Буцин. Про 45-хвилинне перебування між небом і землею нагадували лише шра­ми на руці та сумніви щодо майбутнього дівчини. Чи витримає її серце? Минуло літо, і батьків Яни знову попереди­ли: потрібна негайна операція, ра­хунок йде не на місяці, а на дні.

Після операцій стала танцювати... брейк-данс

Американські лікарі чекали пацієнтку у Нью-Йорку, а Зубчики в цей час ніяк не могли пробитися через глуху стіну українського бю­рократизму. Чиновники зволікали з оформленням документів та відкриттям віз. Поїздку відкладали аж п’ять разів, втративши на пере­оформленні квитків сотні доларів. Зубчики продали все, що мали з господарки та у хаті, усю техніку – а були добрими фермерами. І врешті-решт Яна з мамою таки полетіли на операцію. Цього разу вона тривала сім годин і пройшла настільки успішно, що вже через два дні дівчинка встала з ліжка. А ще через тиждень виписалася з лікарні. І знову стала сенсацією: у їхній практиці так швидко після дру­гої операції на серці діти не одужу­вали! Тільки тепер унікальну паціє­нтку почали возити по всіх лікар­нях та клініках США – показували як цінний екземпляр.

– Ми не знаємо всіх нюансів опе­рації, але, здається, у Яниному серці стоїть якась спеціальна трубка, та ще й з одного боку воно стало тоншим. Американські лікарі не дали нам жодної гарантії. Сказали, що вони зро­били все, що могли, і якщо пацієнтка до­живе до повноліття – це буде дуже доб­ре. Але Яна, Слава Богу, живе! – і мати змахує непрохану сльозу від радості.

Цікавлюся вже у Яни, як почувається зараз.

– Та добре, – відповідає. – Я ж після другої операції повернулася до­дому зовсім іншою. Ніби переро­дилася. Перестала синіти, а го­ловне – могла вже сама у школу ходити! До восьмого класу у мене ще вимагали довідку про звільнення від фізкультури, а потім я її вже сама перестала но­сити. Я ж народилася у спортивній сім’ї: і батьки, і сест­ри займалися спортом. Мені теж хотілося. Тож я стала ходити на уроки фізкультури, просилася на змагання: і бігала, і стрибала. А ще дуже не любила, коли на мене тикали пальцями і казали – «сла­ба». І врешті ще й на брейк-данс записалася. Правда, в одинадця­тому класі дотанцювалася до того, що мусила лягати у Луцьку на ще одну операцію: від серця відлетіла металічна скобка, якою американські лікарі його скріпи­ли. Тож танцюристки з мене не вийшло...

Зубчики досі підтримують сто­сунки з американськими друзями. Вітають один одного зі святами. Подружжя Фіслерів навіть збира­лося приїхати в гості у Буцин, але чомусь не склалося. Натомість приїздив ще один американець, Білл, який свого часу приймав у себе іншу хвору дівчинку з Украї­ни. Наслухавшись про унікальну Яну, «крутнув» погостювати ще й у неї. І, певно, повіз через океан ще одну сенсацію: після двох опе­рацій на серці і 45-хвилинної коми та Яна брейк-данс танцює!

Яна вийшла заміж. У 2015 році народила сина-первістка Дмитрика. Нині вона мама уже двох діточок.

Мирослава КОСЬМІНА

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися