У Школі відповідального батьківства
Волинь

Звичні для лучанок партнерські пологи для багатьох українок досі є фантастикою

22 грудня 2019, 21:50
0
0
Сподобалось?
0

Хто пам’ятає, якими неприступними фортецями були пологові будинки колись, років двадцять тому? Як усі боялися інфекцій, породіллю готували до пологів, як до судного дня, а новоспеченим татусям дозволялося хіба що потупцяти під вікнами, задерши голову. Саме про це я згадала, коли прийшла у Луцький клінічний пологовий будинок на День відкритих дверей. Чи міг би хтось тоді уявити, що у святая святих будуть запрошувати майбутніх мам і тат на екскурсію?! Так, тепер це вже не фортеця, а надзвичайно сучасний медичний заклад європейського зразка.

Сюди їдуть народжувати зі столиці

Хоча ні, як зауважив директор КП «Луцький клінічний пологовий будинок» Михайло Токарчук, це не лікарня і не медичний заклад, а місце, де народжується нове життя, де жінка стає мамою, а подружжя відчуває радість батьківства. І справді, ті, кому довелося народжувати в Луцькому пологовому до і після впровадження реформ (з 2003 року), однозначно побачать і відчують різницю. Тепер заклад можна порівняти хіба із санаторієм: висококваліфікована медична допомога, світлі палати, сучасні ліжка, усі умови та зручності, скрізь ремонт. Родичі, які приходять вітати новоспечену маму просто у палату, вже нікого не дивують і не лякають. Та що там, вони можуть супроводжувати породіллю постійно.

Згідно зі статистикою народжуваності, в 2001 році відбулося 2300 пологів, у 2018-му – 4035. Цьогоріч за 11 місяців вже народили 3300 жінок. З них 46% – це жительки Луцька, стільки ж приїхало з районів Волині і 7,7% тих, хто проживає в інших областях України.

Цікаво, який ще міський пологовий міг би похвалитися тим, що до них спеціально їдуть народжувати панянки зі Львова, Рівного та Києва? У соціальних мережах можна вичитати безліч захоплених відгуків на цю тему від «іногородніх». А ще більше здивованих коментарів, з яких стає зрозуміло, що звичні для лучанок партнерські пологи, сучасні пологові зали з м'ячиками та душом та одномісні палати з диванчиками, для багатьох українок досі є фантастикою .

Справді, Луцькому пологовому, який ще у 2003 році став переймати європейський зразок і впроваджувати нові перинатальні технології, завжди було чим похвалитися. Змінилася насамперед філософія закладу. Тут забезпечені усі умови для зручних пологів. У родзалах стоять звичайні ліжка, а ще там тепер є гімнастичний м’яч, шведська стінка, ванна і душ (вода полегшує біль від переймів). І партнерські пологи – це вже не виняток, а мало не прописаний закон. Ба, у Луцькому пологовому здивуються, якщо хтось прийде народжувати самостійно, без підтримки. Сюди йдуть не тільки з чоловіками, а й з мамами, сестрами і навіть подружками. Усі породіллі мають змогу перебувати в окремій палаті. Є вони поліпшеного планування з кнопками виклику чергового персоналу, усіма необхідними зручностями (санвузол, телевізор, холодильник) та можливістю переночувати члену сім’ї.

Школа батьківства здивувала навіть фахівця з Копенгагена

Як розповіла медичний директор з акушерства та гінекології Галина Бондарук, Луцький пологовий будинок постійно розвивається відповідно до нових стандартів. Наприклад, тут сприяють тому, аби жінки народжували природно навіть після кесарського розтину при попередніх пологах. Це свого роду унікальні нововведення, якими можуть похвалитися лише деякі заклади подібного типу.

А Школа відповідального батьківства, яка діє при пологовому, здивувала навіть фахівця моніторингового візиту з Копенгагена, яка нещодавно завітала сюди з робочим візитом. Майбутні тати з мамами, які готуються до пологів, тут отримують усю інформацію. І це не просто нудна лекція, а постійна візуалізація за допомогою муляжів, різноманітні вправи і гімнастика, корекція страху, зрештою. У Школі навіть є так звана в’язана «матка», за допомогою якої показується, яким чином народжується дитинка. Тож коли пара приходить на пологи, лікарі одразу бачать, хто чемно відвідував заняття, а хто – не дуже. А загалом Школа батьківства охоплює навчанням 93–96% пар, які готуються до партнерських пологів.

Крім Школи відповідального батьківства, при пологовому в Центрі планування сім’ї діє й Школа репродуктивного здоров’я, куди на уроки приходять дівчатка, починаючи з 9 класу. Тут говорять відкрито про найсокровенніше, про що соромляться спитати навіть у мами: менструації, контрацептиви, жіночу гігієну тощо.

Серед нещодавніх новинок – у жіночій консультації вже проводять прийом ендокринолог та мамолог. Тож хто хотів потрапити до цих спеціалістів, записуйтеся.

– Але все-таки основою пологового будинку є професійний медичний персонал, а не обладнання та ремонти, – наголошує його директор Михайло Токарчук. – Адже якщо лікар не може кваліфіковано надати медичну допомогу, то йому нічого не допоможе. Крім того, наш персонал не тільки високопрофесійний, йому ще й притаманні найкращі людські риси: людяність, доброзичливість, співчуття, готовність завжди та в усьому допомагати.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися