Перша зустріч Володимира ВЕСЕЛУХИ (у центрі)  з братами і сестра
Волинь

Волинянин у 60 років дізнався, що має 9 братів і сестер

21 грудня 2019, 16:23
0
0
Сподобалось?
0

Володимир Веселуха на 60-му році життя дізнався, що має дев’ять братів і сестер. Його щастю не було меж. Ще б пак! Адже думав, що на цьому світі сам-один, не має жодної рідної душі. А тут – велика і дружна родина! Минуло більш ніж півтора року від тієї хвилюючої зустрічі, і в сім’ї Омелянчуків через знайденого брата почалися сварки. Дійшло до того, що звернулися на програму «Таємниці ДНК», аби там допомогли встановити: рідний брат Володимир чи ні.

Перед смертю мати відкрила таємницю

Володимир і Людмила Омелянчуки народили і на ноги поставили дев’ять діточок. Найстарша, Світлана, 1959 року народження, найменша, Алла, 1975-го. Для всіх знаходилось добре слово, вистачало любові. Хоча тяжко працювали у колгоспі в селі Смолява Горохівського району. Тато був завфермою, мама – дояркою. Жили тіснувато. Чотирнадцять душ тулилися у двох кімнатках! Тож не дивно, що однієї ночі Світлана почула, як мати з батьком говорили про якусь покинуту дитину. Тоді дівчинка розмову не дослухала і забула. Пригадала лише у день, коли мама на смертному одрі прошепотіла: «Вас не дев’ять, а десять. Ще одного брата маєте».

– Коли ми стали пригадувати якісь кинуті ненароком слова, погляди, то зрозуміли, що мама наприкінці життя не марила, і у нас таки є ще десь брат, – розповіла Світлана. – Куди тільки не зверталася! Навіть до ворожки ходила! Запевнили, що брат є, і він поруч. А в офіційних органах казали, не можуть надати ніякої інформації – таємниця. Скільки я походила і поплакала! І таки виплакала. Знайшлася людина, яка зжалилася і показала документи, що дійсно наша мама 29 квітня 1958 року народила сина, Анатолія Володимировича. 15 травня вона від нього відмовилася, а 6 червня його усиновила Надія Веселуха з Рудки-Козинської Рожищенського району і назвала Володимиром. Яке то щастя після 10 років пошуків знайти брата!

Відповіді на запитання, чому ж їхня мама залишила найстаршого свого сина, Омелянчуки не мали. Вірили, що народила Володимира від їхнього тата, бо записаний він як «Володимирович». А відмовилися, бо тоді батькові ще й 16-ти літ не було, мама на п’ять років старша. А нагуляна дитина – то великий сором для села у ті роки. 

У селі різне говорили: надто вже не схожий він був ні на тата, ні на маму.

Володимир, будучи двічі одруженим та маючи двох дітей, у 60 літ він залишився самотнім, хворим, без житла, без пенсії та документів. У 2018 році він жив ще з радянським паспортом. Так що нова родина дуже вчасно віднайшла його у Колківському протитуберкульозному диспансері, де він лікувався.  

«Він мені чужий»

Сестри і брати купили своєму старшому братові одяг, зробили паспорт, оформили соціальну пенсію, дали дах над головою, обігріли душевно.

Оселився Володимир у селі Смолява. Там у своїй хаті його прописала менша сестра Алла, сама ж вона із сім’єю живе у сусідній Липі. А у Смоляві завжди готові були прийти старшому братику на допомогу сестра Наташа і брат Микола. Останній переїхав з ним і в нову хату у Липі. 

– Ми до нього по-людськи віднеслися, – каже нині Алла. – Як відсудили за квартиру у колишньої дружини гроші, брат Коля доклав ще своїх, і купили йому хату в Липі. Пофарбували, підрихтували. Живи спокійно, чоловіче! Так нє! Позорить нас на все село, п’є, часто валяється на дорозі… Не цінить того, що для нього роблять. Це не наш брат, а якийсь аферист. Він мені чужий. Ми всі схожі чи лицем, чи характером, а він інший. Не маю я до нього родинних почуттів. Не вірю.

Перші сумніви виникли в Алли вже за місяць після того, як знайшли Володимира.
Ще Аллу дуже ображає, що її рідна старша сестра Світлана постійно стає на бік віднайденого брата.

Володимир ВЕСЕЛУХА біля своєї нової оселі

– Вона у Луцьку живе і не бачить того, що бачимо ми щодня. Зі сторони їй добре говорити, що то брат, а ви його обіжаєте. А хто його обіжає? Я йому горілки не наливаю. Він вип’є, впаде, вимажеться... А Свєта навіть  може нам з братом Кольою сказати, що ми їй не такі рідні, як він. Обідно. Я майже з нею не спілкуюся.

Ми були у тій хаті в селі Липа, де сьогодні живе Володимир Веселуха. У чоловіка чистий одяг, він вмитий, доглянутий, тільки от побитий. Каже, що перечепився і не втримався на ногах. А по німому погляду родичів можна було зрозуміти: якби був тверезий, то не впав би. 

– Не знаю, що їм зробив, що вони так зі мною, – журиться Володимир. – Що можу, те й роблю: води принесу в хату, курям дам їсти, посуду помию. А те, що іноді чарку вип’ю… Так всі ж люди не можуть бути однаковими. От Свєта – то інша справа. Ми з нею з одного яйця, зразу знайшли спільну мову. Не було і дня, щоб вона мені не подзвонила і не запитала, як справи. Телефон подарувала, різні вкусняшки з Луцька автобусом передає, – розхвалює свою старшу сестру.

ДНК треба переробити?

Аби остаточно розставити всі крапки на «і», Алла і Світлана згодилися взяти участь у програмі «Таємниці ДНК» на одному з центральних телеканалів. Програма вже вийшла в ефір. І як же щиро раділи Світлана і Володимир, коли ведуча сказала, що вони брат та сестра на 99,9%! І як гарно камера перехопила скептичний погляд Алли.

– На передачі вони все читали з порожнього листка! – розповіла вона про те, що залишилося поза кадром. – А коли я почала вимагати, щоб мені показали результати, то дали якийсь незрозумілий папір. Моя 12-річна дочка сказала, що може таких на принтері скільки хочеш надрукувати. Не вірю я цим аналізам. Та й після передачі мене взяли сумніви, чи бачила Свєта відмову нашої матері від сина.

Алла показала мені результати ДНК, і там чорним по білому написано, що Володимир Веселуха і Світлана Голентюк (старша сестра) «имеют одного общего родителя». Попри це, Алла з Миколою налаштовані досить рішуче: вони хочуть за свої гроші зробити у Луцьку ще один аналіз ДНК.

– Які б результати не були, зберемо гроші і купимо Володі іншу хату. Подалі від Липи і ближче до Свєти. Нам позору хватить! Якщо він їй такий любий, то хай з ним возиться! – на закінчення сказала сестра Алла. 

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися