На Волині через махінації з документами атовці та селяни роками не можуть отримати землю
Волинь

На Волині через махінації з документами атовці та селяни роками не можуть отримати землю

25 грудня 2019, 13:09
0
0
Сподобалось?
0

24 грудня учасники АТО та мешканці села Баківці Луцького району мітингували під стінами Луцької районної ради. Ось уже багато років вони намагаються отримати землю поблизу цього населеного пункту, проте отримують відмову за відмовою. Причина – земля нібито належить державному підприємству «Дослідне господарство «Перемога». Селяни кажуть – ДП незаконно використовує понад 1, 4 тис га землі.

Так, Бакіцівська сільська рада дослідила, що це підприємство взагалі не має ніяких прав на користування цими угіддями. Адже акт на землю був виданий за декілька місяців до реєстрації «Перемоги». Та й самого оригіналу документу немає ніде – у відмовах посилаються лише на копію, яка підписана колишнім начальником Держземагенства у Луцькому районі, який на момент підписання уже не був керівником. Однак саме через цей державний акт селяни і не можуть отримати землю.

Саме ж «Дослідне господарство «Перемога», зазначають баківці, знаходиться у занедбаному стані і зовсім не сплачує податків. Зараз воно заборгувало до сільського бюджету майже 600 тисяч гривень.

Щоб справа не стояла на місці, люди вирішили провести інвентаризацію земель і присвоїти кадастрові номери земельним ділянкам. Але знову отримали відмову тепер уже від районного Держгеокадастру.

– Я взагалі не розумію позиції начальника відділу у Луцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Волинській області. Вона видала нам витяг про те, що наша технічна документація відповідає усім вимогам. Були сформовані 22 земельні ділянки по урочищах, які є у селі Баківці. Однак через три дні вона кардинально змінила рішення і тепер наші документи не відповідають нормам – не такі генплан, зміни меж та технічна документація з інвентаризації земель, – розповідає Бакіцівський сільський голова Руслана Пастерук. – А ми уже віддали 67 тисяч гривень із бюджету за розробку документів.

Не знаючи як далі діяти громада та атовці прийшли на мітинг. Проте відповіді на те, чому їм відмовили, так і не отримали.

Так, голова Луцької РДА Тарас Яковлев сказав, що все, що від нього залежало він зробив. Чиновник порадив... поговорити з представниками Держгеокадастру і з’ясувати у суді процедуру скасування державного акту.

Проте державний реєстратор не захотіла надавати будь-які коментарі і зазначила, що усе є у офіційній відмові. А в.о. начальника Головного управління Держкадастру у Волинській області Ростислав Корзун, запевнив, що у ситуації розбереться упродовж двох тижнів та проведе службове розслідування особи, що відмовила у присвоєні кадастрових номерів земельним ділянкам. Також він підкреслив, що люди повинні спочатку надати письмове звернення про невдоволення роботою державного реєстратора.

Тож селян та атовців знову чекають чергові бюрократичні тяганини у боротьбі із підприємством «Дослідне господарство «Перемога» та судова тяганина з Держгеокадастром щодо незаконних дій посадовців.

То чи справді на Волині немає вільних земель, чи це просто звичайні "відмазки" для учасників АТО і простих селян?


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися