На Волині через втручання людини зникло озеро
Волинь

На Волині через втручання людини зникло озеро

8 січня 2020, 11:00
0
0
Сподобалось?
0

Надзвичайно різноманітна і прекрасна природа околиць селища Головне Любомльського району.

Про це пише Район.Любомль з посиланням на допис секретарки Головненської селищної ради Валентини Боярчук у Фейсбуку.

Цікавою є історія урочища Оболонь, що за півтора від селища. Ця місцевість починається лісом площею 30 гектарів.

Хоча порівняно він не великий, проте надзвичайно грибний і ягідний. Паралельно із Першою оболонською хвоїною (так називають цей ліс місцеві жителі) росте Друга оболонська хвоїна.

Старожили розповідали, що між цими лісами знаходилося озерце Оболонь, площею 5-6 гектарів. Навесні, коли танули сніги, воно було надзвичайно повноводне. Вода з нього витікала у болота, що знаходились за п'ять кілометрів на південь. У водоймі місцеві жінки мочили льон і коноплі.

Влітку озерце трохи пересихало, але тішило дітлахів і дорослих, бо вода була надзвичайно чиста і прозора, в ньому било джерело. В часи колгоспного господарювання цю місцевість облюбували колгоспниці, які ціле літо тут купалися, після тяжкої праці на полі. Але у цей дарунок природи втрутилася людина.

Коли у 1963 році відкрилася школа-інтернат, то каналізаційні труби були спрямовані в це озеро. І тому людині вже дорога до озера була закрита. Воно заросло очеретом, лепешняком, і деякий час там господарювали бобри.

Але знову людський фактор зруйнував природну стихію. У кінці 70 років головненськими землями пройшла меліорація. Було викопано поряд із озерцем два глибоких рови, які потягли воду із Оболоні. Озеро зникло.

Майбутнє природи і її історичних пам'яток у наших руках, тому кожна людина повинна задуматись над тим, що значить для неї природа.

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися