У Луцьку біля міськради презентували мурал
Волинь

У Луцьку біля міськради презентували мурал

11 січня 2020, 11:25
0
0
Сподобалось?
0

У Луцьку поблизу міської ради, що на вулиці Богдана Хмельницького, віднедавна красуються зображення казкових тварин і птахів, намальовані за мотивами творчості видатної художниці Марії Примаченко.

Розписану стіну, площею 130 квадратних метрів, презентували в суботу, 11 січня, - передає ІА Волинські новини.

Як зазначив заступник міського голови Костянтин Петрочук, попри те, що всі роботи було закінчено на початку осені, величезний мурал вирішили презентувати саме зараз – напередодні дня народження художниці Марії Примаченко, малюнки котрої й надихнули на тематичний розпис стіни.

«Минулого року відзначали 110 років із дня її народження, – сказав Костянтин Петрочук. – Тут був голий бетон, тож виникло питання, що робити з цією стіною. Ми поспілкувалися з художниками з Magic art group, які й запропонували до річниці з дня народження Марії Примаченко розфарбувати цю стіну за мотивами її творів».

Костянтин Петрочук акцентував, що художники з Magic art group працювали над розписом стіни близько 4 місяців безкоштовно, а на фарбу та витраткові матеріали спрямували благодійні кошти.

Посадовець висловив сподівання, що стіна з казковими звірами та птахами стане ще одним туристичним об’єктом у місті, який привертатиме увагу відвідувачів.

Довідково:

Марія Примаченко (12 січня 1909 – 18 серпня 1997) – українська народна художниця, представниця «наївного мистецтва», лауреатка Національної премії України імені Тараса Шевченка, заслужена діячка мистецтва УРСР із 1970 року, народна художниця України. 2009 рік за рішенням ЮНЕСКО було визнано роком Марії Примаченко.

Марія Примаченко об'єднала у своїй творчості малюнок і живопис – це і живописна графіка, і графічний живопис водночас. За типологією роботи Примаченко можна умовно поділити на сюжетні, знакові, ритміко-орнаментальні. Якщо у середині 1960-х років на виставках її творчість була представлена переважно квітково-пташиними композиціями, то вже 1967 року вона виконала низку побутових сценок. Особливий розквіт її сюжетної творчості припадає на початок 1970-х років: «Весілля», «Катерина співає пісню», «Роман і Оксана», «Галя на весілля запрошує», «Сватання», «Після весілля хрещеного батька та матку хрещену везуть до магазину» та інші.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися