На Волині лікар відмовилася лікувати хлопчика з пересадженою печінкою
Волинь

На Волині лікар відмовилася лікувати хлопчика з пересадженою печінкою

20 січня 2020, 17:21
0
0
Сподобалось?
0

Погіршився стан 5-річного Романа Роїка з Володимира-Волинського, якому ще у перші місяці життя пересадили печінку. У дитини ні з того ні з сього піднялася температура тіла, з’явився кашель, стоматит, внаслідок чого медик встановили хлопчику спеціальний зонд для годування.

Про це розповіла мама волинянина Ольга Роїк, - передає ІА Волинські Новини.

Однак, найдивнішим є те, що, зі слів мами дитини, місцеві лікарі відмовляються лікувати малюка, пояснюючи це тим, що пацієнт складний, тож медики бояться нашкодити. «Я вас не знаю, і нічого назначати не буду, бо ви – з пересадженою печінкою. Тому боюся», - сказала мамі Романа отоларинголог, до якого батьки прийшли за консультацією у зв’язку з ускладненням стану дитини.

Нагадаємо, Ольга Роїк більше 4 років бореться за життя свого сина. Перші проблеми у Ромчика помітили в перший місяць його життя. Тоді лікарі сповістили батьків, що в печінці відсутні протоки, що призводить до її цирозу. Позаду в Ромчика пересадка печінки, зупинка серця на 10 хвилин, набряк мозку, кома, крововилив. Слова лікарів: дитина не зможе сама дихати, ковтати, та й взагалі не давали шансів на довге життя. Через рік, вже в Україні, у хлопчика трапився крововилив. Операція на голові. Лікарі не давали жодних шансів на життя. Однак, попри страшні прогнози медиків, після операції Роман почав самостійно дихати, почав їсти мелену їжу. Ромчик два місці відвідує реабілітаційний центр. В Україні його лікувати не бралися, але батьки знайшли клініку в Китаї, яка лікує уражений мозок. Однак після тижня обстежень і в цій клініці відмовились лікувати дитя.

Протягом тривалого часу батьки дитини не без допомоги небайдужих людей збирали кошти на лікування сина за кордоном, утім медики з Юньченя після тижня обстежень відмовились лікувати дитину – мовляв, це найважчий випадок в історії клініки. Однак мама Ромчика не здалася й знайшла іншу клініку в Китаї, де погодилися допомогти Роману. І яким же було їхнє здивування, коли хлопчик з Волині шокував місцевих лікарів позитивною динамікою.

І ось перед Новим роком стан Романа різко погіршився.

«З 30-го грудня й по сьогодні Ромашка хворіє. Почалося все з температури, потім стоматит, кашель, пропав голос. Два тижні дитина просто горіла – температура не знижувалась за поділку 39.2. Не спали всі. Міряли температуру кожних 20 хвилин. Дитина просто відключалася. Ускладнювало все те, що спочатку Ромчика поклали на стаціонарне лікування до одного з відділень Володимир-Волинської ТМО, однак, через декілька днів лікарі виписали дитину з температурою додому й сказали, що нічим допомогти не можуть», - розповіла Ольга Роїк.

Через ускладнений стоматит батьки хлопчика були змушені поставити дитині зонд для годування.

«Звісно, й тут без пригод не обійшлося. Виявилось, що в жодній з аптек Володимира-Волинського немає зондів. Окремі працівники аптек навіть не розуміли, що я від них хочу. З горем навпіл, одна дуже хороша людина допомогла дістати. Зонд є - немає кому поставити. Лікарі та медсестри не вміють, хоча вже мають великий стаж в медицині. Знову знайшли людину з реанімації, яка погодилась встановити Роману зонд. Але знайти професіонала у нашому містечку вартувало величезних зусиль! Звісно, сину це не подобалося: він не спав, кашляв, нервував. Дякувати Богу, три дні тому зонд зняли. Наразі тримається кашель і маленька температура 37.4.Слава Богу, дитина спить вже вночі», - з полегшенням видихає жінка.

З її слів, наступною проблемою стало вилікувати дитині кашель та проблеми зі стоматитом. Здавалося б, не такі вже й страшні захворювання, але й тут сім’я Роїків зіштовхнулася з складнощами.

«Пішли до отоларинголога у тій же лікарні, але єдина на весь медичний заклад лікарка сказала, що нічого назначити не може, оскільки боїться братися за лікування дитини з пересадженою печінкою. Дуже шкода, що наші лікарі не вміють і не хочуть лікувати. Знову не перестану дякувати нашому лікарю від бога Галині Курило, яка в будь-який час доби відповість на телефонний дзвінок і скаже, що робити в екстрених випадках. Через те, що місцеві медики бояться нашкодити дитині, у якої пересаджена печінка, й досить важкий загальний стан, єдина надія – на Китай», - розповідає пані Ольга.

До слова, уже в лютому 2020 року мати й син збираються проходити повторний курс лікування й реабілітації у Китаї.

Китайські медики кажуть, що здорові клітини можуть перейняти функцію пошкоджених. «Дитина ще росте, як і її мозок. Тому здорові клітини можуть перейняти функцію пошкоджених. Утім, для позитивних результатів потрібно докласти титанічних зусиль. У Китаї нам проводили не лише реабілітацію, а й лікували медикаментозно – робили ін’єкції у скроню для відновлення зорового нерва. У Ромчика нормально розвинені очі, сигнал iз мозку йде, але нерви зазнали ураження, коли у дитини зупинилося серце і дихання», - розповідає Ольга. У Китаї жінці пообіцяли, що пошкоджені нерви та ділянки мозку ще можна відновити спеціальними препаратами.

Окрім того, у Роми - незакрита передня черевна стінка після трансплантації печінки. Польськи медики так і не змогли її зашити, оскільки стан дитини був дуже важким, і хлопчик просто не переніс би чергового оперативного втручання.

Тому перед вильотом в Китай Ольга везе Романа до Польщі, аби медики, які трнасплантували печінку, могли обстежити дитину і найближчим часом зашили черевну стінку.

«Але вони будуть дивитися стан дитини, чи вже готова до перації тощо.Тому і летимо в Китай, щоб покращити його стан. Зі збору лишилося зібрати $1000. Залишилося зовсім мало часу до вильоту в Китай. Сподіваюся, що найближчим часом я все ж таки напишу заповітну фразу «кошти зібрано!». Кожних 5, 10, 50 гривень дасть шанс закрити збір. Не залишайте нас. Залишилосяще трішки», - звертається до всіх небайдужих Ольга Роїк, яка ось уже скільки років не здається на важкому шляху до полегшення стану здоров’я та якості життя своєї кровиночки.

Тож давайте допоможемо Ромі й надалі радувати маму й татуся своїми досягненнями. Усі охочі допомогти можуть переказати кошти за реквізитами: 5168 7573 9487 3857 Роїк Ольга (мама).

Вікторія Семенюк


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися