Тарас ЧЕРНЯКОВ
Волинь

Вчитель з Волині їздив на побачення за 150 кілометрів на велосипеді

26 січня 2020, 16:34
1
1
Сподобалось?
1

Біля світязького ліцею, що у Шацькому районі Волині, стоять десятки велосипедів. Ними учні доїжджають з віддалених вулиць та сусідніх сіл. Та з-поміж них вирізняється ровер учителя фізкультури Тараса Чернякова. Він спортивний – розрахований на довгі та складні дистанції.

Свою першу веломандрівку Тарас здійснив, ще навчаючись у Східноєвропейському національному університеті. Тоді познайомився через соціальні мережі з хлопцями з Бреста (Білорусь), і вони запросили волинянина у гості. Узяв український стяг – і помандрував до кордону.

Це був березень 2014-го: у Криму саме починалися сумні події, що передували війні на Сході України.

– Коли я фотографувався з нашим синьо-жовтим прапором у Бресті, до мене підходили люди. Питали, звідки я. Від одних чув, мовляв, молодець. Інші ж казали: «Сховай, бо додому не вернешся». А коли вже їхав від друзів, бачив, як до кордону білоруси почали стягувати військову техніку, – згадує молодий вчитель.

Та поїздка запам’яталася ще й тим, що тоді вперше на велосипеді подолав 240 кілометрів. Зізнається: крепатури не відчував, бо організм має тренований – їздить на ровері змалку. Та й, запевняє, навіть втоми великої не мав.

До речі, тато Тараса у шкільні роки здобував призові місця з бігу. Сам же хлопець був сильним у греблі і мріяв потрапити в олімпійський спорт. Та доля розпорядилася інакше. Про те, що повернувся учителем фізкультури у рідний навчальний заклад, не шкодує.

– Інше прикро. Як згадаю свої шкільні роки – фізкультура була в нас улюбленим предметом! Ми старалися швидше виконати усі нормативи, щоб був час пограти у баскетбол чи ще щось. А зараз? Даю м’яча, а учні: «А чого футбол? Давайте просто посидимо…» Такі діти пішли, – розчаровано каже.

Зате він розповідає, як своїм захопленням вразив майбутню тещу Надію Протасівну. Коли ще зустрічався з коханою Людмилою, яка родом з Каменя-Каширського, якось їй сказав, що на вихідні приїде до неї не автобусом, а велосипедом. А це майже 140 кілометрів в один бік.

– Ні Люда, ні її мама не повірили, що я це серйозно кажу, – усміхається Тарас Черняков. – То якраз було восени, затягнув дощ. Не без пригод добирався, якщо чесно, бо дороги погані, гулю на колесі «видуло». Але ж доїхав! Коли мене побачили за вікном з велосипедом, усі були дуже здивовані.

Запитую, чи Тарас влаштовує у ліцеї або між односельчанами велотурніри. Адже, судячи з великої кількості роверів під стінами альма-матер, у Світязі чимало шанувальників двоколісних.

– Та поки ні. Хоча це гарна ідея, – зауважує.

І з сумом додає: улюблений велосипед зараз у ремонті, бо втрапив ним в аварію (їздить на роботу іншим). Та тільки поставить його на колеса – мріє рушити до Львова. А далі – хто зна, може, відкриватиме й інші горизонти.

Наталія КРАВЧУК



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Владимир Иващенко
    Владимир Иващенко

    Я оень люблю велоспорт, катался на велосипеде с самого детва, и на работу ездил не на транспорте, а на велосипеде, так и для здоровья полезней и бодрее себя чувствуешь. Но с годами становится всё тяжелее ездить на далёкие дистанции, уже возраст не позволяет, да и дыхание не то как прежде. Но я так рад что живу в современном мире. и что технологии дошли до такого как электровелосипед и электросамокат. Стоит конечно дороже, но оно того стоит. Не нужно тратить свои силы и энергию на кручение педалей, а можно просто наслаждаться прилагая минимальные усилия. Поэтому я купил себе. Но в этот раз подумал раз велосипед у меня есть, решил попробовать что-то новое, и купил по скидке, тем более ещё и дешевле чем велосипед, и ещё и со скидкой в 4 тыс. В общем я рад, теперь езжу на электросамокате - https://oskar.ua/elektrosamokat-vlt-esm-01-350vt-36v-7-8a-ch-peredniy-privod-amortizatsionnyiy-tsvetnoy-displey00000054933

    5 червня 2021, 22:12
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися