За порятунок єврейської дівчинки волинянку номінують на звання «Праведника народів світу»
Волинь

За порятунок єврейської дівчинки волинянку номінують на звання «Праведника народів світу»

28 січня 2020, 10:37
0
0
Сподобалось?
0

Волинянку за порятунок єврейської дівчинки номінують на "Праведника народів світу".

Нині звання "Праведників народів Cвіту" мають 22 тисячі людей з різних країн світу, - йдеться у сюжеті Суспільного.

У місті Володимирі-Волинському і районі їх 80, каже краєзнавець Володимир Музиченко. Особа, яка визнана Праведником, отримує іменну медаль та почесний сертифікат. Імена Праведників карбують на стіні Пошани в Єрусалимі.

Під час Другої світової війни сім’я Бойків із села Маркостав Володимир-Волинського району врятувала єврейську дівчинку. На околиці села П’ятидні місцевий краєзнавець Володимир Музиченко показує братські могили, у яких, за його словами, 1943 року нацисти розстріляли близько 18 тисяч євреїв.

Про родину Бойків із села Маркостав, яка в роки Другої світової війни прихистила єврейську дівчинку, дізнався випадково, каже краєзнавець.

"Вижили випадково одиниці. Відомий факт: жінка, яка вижила, живе в Ізраїлі, вона вилізла з-під трупів. В одній машині люди вчинили колотнечу і розбіглися, але це були виняткові випадки. В 2017 році презентував свою книжку, присвячену історії єврейської громади в Гарвардському університеті, в Сполучених Штатах. Після презентації до мене підійшла людина, яка представилася Сіднеєм і він сказав мені, що його мама із Людмира, це єврейська назва Володимира, і вона була врятована українською родиною. Повернувшись в Україну, я розшукав цю родину. Ми познайомилися із сином жінки, яка врятувала, це Лукія Бойко", - розповідає краєзнавець Володимир Музиченко.

Любов Іваницька – онука Лукерії Бойко, жінки, яка врятувала єврейську дівчинку Маню Лейфер. Вона говорить: цю історію розповів їй нині покійний батько Леонід Бойко. На той момент було 10 років.

2007 року родина Лейферів розшукала родину Бойків. Усі троє синів врятованої приїздили в Україну – батьківщину своєї матері. Сама Маня спілкувалась з Бойками лише телефоном. П’ять років тому Маня Лейфер померла.

Документи для того, аби родині Бойків присвоїли звання "Праведників народів світу", краєзнавець Володимир Музиченко подав торік. Лист з Єрусалима родина отримала у жовтні 2019 року, у ньому йдеться, що Лукерія Бойко отримує звання "Праведник світу" посмертно. 5 лютого медаль і почесну грамоту вручать її онуці Любові Іваницькій.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися