Церква у селі Рокита
Волинь

Масові вбивства і зґвалтування у селі на Волині припинилися, коли там збудували храм

1 лютого 2020, 19:38
2
0
Сподобалось?
0

Навряд чи ще якесь село на Волині може «похизуватися» такою кількістю насильницьких смертей, як у Рокиті, що у Старовижівському районі. Старожили згадують їх дуже багато, розповідають, хто та від чиїх рук постраждав, і не знаходять цьому пояснення.

Село врятував староста

У людській пам’яті й досі залишається розправа над колишнім жовніром. У 1939 році солдат повертався додому у білоруське село Хотислав. В урочищі Багно його перепинили четверо вихідців з Рокити. Його пограбували й відібрали шинель та чоботи. Батько чотирьох дітей просив залишити в живих – не пожаліли. Коли прийшла радянська влада, ці ж злочинці позбавили життя ще двох односельців. Це їм з рук не зійшло: організатора вбивств розстріляли, інших трьох ув’язнили на 25 років.

Під час Другої світової війни в Рокиті трапився інцидент, через який фашисти ледь не знищили село. І знову звичайнісінький кримінал. Гуляли весілля. На нього чомусь потрапив один з мадярів, який служив у німецькому війську. Танці були в самісінькому розпалі, коли пролунав постріл з рушниці. Мадяр, що танцював з місцевою дівчиною, впав замертво, одну з жінок поранило. Вбивці вдалося втекти. Натомість німці оточили село і погрожували знищити всіх, як у Кортелісах. Залагодити справу вдалося старості Гаврилу Балачуку, котрий задобрив карателів салом, маслом та яйцями.

Люди знають злочинців, а міліція не знайшла

Про ці випадки воєнних часів можна було б і не згадувати, якби не були вони кримінальними. Після війни подібні посипалися, як з решета.

Одна з жінок доглядала колгоспних курей, а її нізащо задушили. На іншу нещасну чекала ще страшніша смерть: зґвалтували і задушили. Прізвища вбивць люди навіть нині називають, але тоді міліція їх не виявила. Чоловіка вбили та спалили, душогубців також не знайшли, а може, й не шукали. У 1971 році житель Рокити зарубав сокирою дільничного міліціонера, а той, маючи пістолет, чомусь не зміг себе захистити. Після того нападника витягнули із зашморгу, хотів накласти на себе руки, його відправили за ґрати на 15 років. То чоловік дружину зарубав, то батько – сина. Двоє братів зґвалтували на озері дівчину, а потім загорнули її у покривало і підпалили. Тоді її вдалося врятувати, а через трохи вона померла. Ґвалтівників визнали неосудними. Але доля розпорядилась по-іншому – їх давно немає в живих. Кинули під поїзд і чоловіка, який намагався задушити якогось діда. Знаючи, що той продав корову, вимагав у нього виторгувані гроші… Але часто люди й не видавали злочинців, бо боялися помсти.

Прикладів насильницької смерті можна наводити дуже багато. І це у невеликому селі.

Убивства зупинив храм – перший за 500 літ

Чому Рокита кишіла кримінальними випадками, спробувала з’ясувати у старожилів. Можливо, колись ці землі заселили племена, що відзначалися особливою войовничістю? Світло пролила журналіст-краєзнавець, колишній директор Старовижівського краєзнавчого музею Лідія Лестовнича.

– У 1860 році, коли Волинь перебувала у складі Російської імперії, її відвідала військова експедиція із Санкт-Петербурга. Досліджували всю геологію краю, зокрема, й село Рокиту. Її результати свідчили про те, що територією нинішнього населеного пункту пройшов льодовик, внаслідок чого тут виник геологічний розлом землі, тобто геопатогенна зона з усіма її наслідками. Виявлені уран та молібден підтверджують це. Тривале перебування в таких місцях призводить до порушення функціонування різних систем організму, у тому числі психічної. Мовляв, це й пояснює погану криміногенну ситуацію в селі.

Цікаву версію висловлює й місцевий історик Микола Макарук. Він нагадує, що Рокита з усіх боків оточена кладовищами. Одне з них, нині діюче, сягнуло чималих розмірів, інші три розташовані дорогою до рокитянського гончарного цеху, залізничної зупинки Лютка, колишньої старої церкви в сусідньому Дубечному. Некротична енергетика також може негативно впливати на людську поведінку.

Важкі злочини припинилися, коли у 2003 році в селі з’явився храм, якого тут не було впродовж усіх 454 років існування Рокити.

Наталія ЛЕГКА

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО





Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Коментарі

  • Василь
    Василь

    Рокині не у Старовижівському районі!

    2 лютого 2020, 07:17
    Відповісти
    • Василь
      Василь

      Вибачаюся недочитав не добачив)

      2 лютого 2020, 07:18
      Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися