У 300 волинянок за рік діагностували рак грудей
Волинь

У 300 волинянок за рік діагностували рак грудей

1 лютого 2020, 09:28
0
0
Сподобалось?
0

Завідувач онкохірургічного (мамологічного) відділення №2 Володимир Федорчук розповів, що рак грудей – найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок на Волині. 

Про це йшлося під час прес-конференції у Волинському обласному медичному центрі онкології сьогодні, 31 січня, - передає ІА ВолиньPost.

За словами Володимира Федорчука, у 2019 році вперше діагностували рак молочної залози у 300 жінок в області. Цей показник майже такий же, як і у 2018 році. Із цієї кількості 80% випадків були діагностовано на 1-2 стадіях раку, на 3-4 стадії – 20%. 

Важливим показником роботи лікарів-мамологів є відсоток п’ятирічного виживання пацієнтів. У Волинському обласному медичному онкоцентрі цей показник становить майже 66%. 

«Це дуже хороший показник. Наприклад, у сусідній Польщі п’ятирічне виживання становить трохи більше 70%. Хочемо їх хоча б наздогнати», - сказав лікар-мамолог. 

Володимир Федорчук зауважив, що лікарі-мамологи намагаються робити все, аби зберегти хворим пацієнткам малочні залози та не видаляти їх повністю. 

«Цьогоріч одна жінка спротезована, в якої був рак молочної залози. Поставили імпланти. Ми такі операції робимо. Ще один показник роботи відділення, яке я очолюю, це те, що відділення зробило 50% органозберігаючих операцій, тобто видалення не всього органу, а лише частини. Для прикладу, Інститут раку має цей показник 52%», - розповів Федорчук. 

Згодом лікар додав, що загалом у 2019 році прооперували 240 жінок з раком грудей, тобто 120 з них вдалося не видаляти уражену пухлиною молочну залозу повністю. 

Лікар-мамолог додав, що вік жінок, які хворіють на рак грудей на Волині, дуже різний: від 30 до 88 років (з практики волинських онкологів). 

За його словами, рак грудей може бути і спадковою хворобою. За приблизними підрахунками, приблизно 10% із жінок, які мають цю недугу, отримали її саме генетично. 

Володимир Федорчук зауважив, що жінки мають хоча б на рік ходити на обстеження до лікаря-мамолога. Це дозволить виявити проблему на ранній стадії, а отже гарантуватиме успішне лікування. 

Наприкінці 2019 року на обліку перебувало 23 516 осіб зі злоякісним новоутворенням. Торік від злоякісних пухлин померли 1496 волинян.
У п'ятірці найпоширеніших онкологічних захворювань серед волинян загалом – немеланомні злоякісні новоутворення шкіри, молочної залози (рак грудей), легень, прямої кишки, ректосигмоїдного з’єднання і ануса, а також шлунка.

Натомість найпоширенішими видами раку у чоловіків на Волині є злоякісні новоутворення легень, передміхурової залози, немеланомні злоякісні новоутворення шкіри, рак шлунка, нирок. Серед жінок – рак грудей (на першому місці), немеланомні злоякісні новоутворення шкіри, рак матки, яєчників, прямої кишки, ректосигмоїдного з’єднання і ануса.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися