Не могла ні їсти, ні ходити: волинянка вилікувала себе відваром рідкісних трав
Волинь

Не могла ні їсти, ні ходити: волинянка вилікувала себе відваром рідкісних трав

9 лютого 2020, 14:11
4
23
Сподобалось?
23

Галину Смітюх із села Куснища Любомльського району знають в усій окрузі. Один одному переказують, що вона має рецепт «варива», яке допомагає від хвороб печінки та жовчного міхура. І коли вже не рятують аптечні мікстури та пігулки, люди звертаються до цієї жінки. Саме місцеві жителі порадили нам написати про Галину Смітюх, яка не одному допомогла одужати.

Довго шукала помічне зілля у місцевих лісах

– Якби не біда, то й не було б того «варива», – усміхається Галина Миколаївна.

Десять років тому вона захворіла. Не могла їсти, важко було працювати, ба, навіть ходити! Сил зовсім не мала. Обстежувалася у лікарнях Луцька, Львова. Жінці поставили невтішний діагноз: важке захворювання печінки. Таблетки не допомагали, адже після полегшення хвороба знову брала своє.

– Ну що, думаю, треба якісь трави шукати, бо буде біда, а мені ж тільки сорок років було, двоє дітей ще у школу ходили, – згадує Галина Миколаївна. – Мусила сама рятуватися. Почала читати книжки з фітотерапії. Дізналася про трави від печінки і стала щось варити, настоювати. Довго шукала, щоб знайти своє.

Методом проб і помилок Галина Миколаївна підбирала трави, які б їй допомогли. Але це було непросто. Більш отруйні брала у менших дозах, менш отруйні – у більших. А ще допоміг один чоловік, який знався на лікарських рослинах. Разом ходили по лісах, шукали помічні трави і нарешті таки віднайшли ті цілющі зілинки, які пані Галину врятували. Також підбирала потрібні трави і на базарі. Дуже допоміг своїми знаннями лікар з Луцька Олександр Бура, вже покійний. Він по комп’ютерній програмі перевіряв, чи благотворно впливають і чи не зашкодять ці рослини Галині.

Пила їх з перервами, бо не знала, як сприйме організм. А те, що стало легше, відчула по своєму стану і по аналізах, які здавала щомісяця. І з кожним разом вони були ліпшими. Зрозуміла: це саме її рослини.

– Визначила, що це п’ять трав, рідкісні, ростуть у наших лісах. Серед них в’язолист, гравілат, дем’янка, – називає Галина Миколаївна.

Але секрет свого «варива» не відкриває. По-перше, треба бути точним з дозами, по-друге, це її надбання, до якого дійшла важкою працею, досвідом і часом. Каже, кому потрібно, тому приготує свої ліки.

Підібрала ліки і від простатиту, але то клопіт

– Так я вилікувалася. Хто мене бачив, як я одходила від хвороби, коли лежала в інфекційній, став і собі до мене звертатися. Потім я зацікавилася й іншими рослинами. Якщо мені від печінки помогли, то ще й од чогось, мабуть, теж порятують. Склала свій рецепт від хвороб жовчного, маю ще й від жіночих проблем. На цьому вже, як-то кажуть, зуби з’їла. Підібрала зілля і для простатиту, але там багато складників, а я не маю часу по лісах ходити. Бо є трави, які треба зібрати до дванадцятої дня, деякі – після обіду, ще одні – у період цвітіння. То клопіт. А в мене хазяйство, робота.

Цікавлюся, чи були у роду знахарки, травники. Жінка каже, що ніби колись була така бабуся, але живою її не застала, тому й нічого про неї не знає.

– Чи лікуєте своїх рідних? – питаю.

– Так. Якось мій син приїхав з роботи весь жовтий, не може їсти, значить, печінка. Зробила йому свого «варива» – і за вихідні пройшла болячка. А то невістка заслабіла, теж печінка боліла. Не крепко вірила у мої ліки. Ну що: привезла додому цілий мішок таблеток і плаче. Кажу: пий «вариво». Таки послухала. І що б ви думали? За тиждень пройшло, дякувати Богу. Ой, а скільком людям і на Київ передавала, і в Луцьк, і в Дніпропетровськ!..

Сама Галина Миколаївна вже й не згадує про свої болячки, які мало не вклали у ліжко. Час від часу для профілактики п’є своє «вариво», раз у рік проходить медогляд, здає аналізи – вони у нормі. Значить, ліки їй підійшли.

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Коментарі

  • Любов
    Любов

    Дайте адресу то жінки що варево ві печінки варить

    10 лютого 2020, 07:48
    Відповісти
    • Мила
      Мила

      В мене є рецепт. Це не таємниця. 0980849499

      10 лютого 2020, 19:28
      Відповісти
  • Василь
    Василь

    Ну дійсно, розписали все чудово, А як зв'язатися?

    10 лютого 2020, 11:03
    Відповісти
  • Ігор
    Ігор

    Цікава історія з щасливим кінцем. Народна медицина і у 2020 році заслуговуєте на увагу. Проте, варто враховувати індивідуальні особливості та отруйність окремих рослин. Якісні трави для профілактики можна замовити в інтернет магазині Travu-centr.com або за номером 0689628055. Всім здоров'я.

    11 лютого 2020, 09:36
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися