У «Лісовій пісні» грижі хребта лікують без операцій
Волинь

У «Лісовій пісні» грижі хребта лікують без операцій

1 березня 2020, 15:13
4
18
Сподобалось?
18

Сосновий ліс, озеро з прозорою цілющою водою, чисте хвойне повітря – це те, що одразу побачиш та відчуєш, приїхавши до санаторію «Лісова пісня», розташованому на Волині. Тут не почуєш міської метушні, шуму сотень автівок, смогу та задушливості міста. Натомість унікальна природа Шацького національного парку, на території якого розміщена волинська здравниця, є ще однією беззаперечною перевагою, чому для лікування та реабілітації варто обрати «Лісову пісню».

Велосипед для рук

Своїх перших відпочивальників санаторій прийняв понад 50 років тому. Відтоді у здравниці з кожним десятиліттям все більше розширюють та удосконалюють базу, застосовують нові та сучасні методи у лікуванні та реабілітації хворих.

Майже півтора року тому у санаторії відкрили новий кабінет – кінезотерапії, де лікують… рухом. У ньому майже 15 різноманітних тренажерів, на яких можна активно розробляти різні частини тіла.

Відомо, що після хвороби, операції чи травми м’язи людини слабшають, зменшується рухливість суглобів, порушуються природні рухи. Натомість будь-яка фізична вправа змушує реагувати не лише опорно-руховий апарат, а й усі системи організму: нервову, гормональну, імунну, що значно пришвидшує процес одужання. Це й взяли за основу для роботи у цьому кабінеті.

Під пильним наглядом інструктора-методиста Степана Забродоцького пацієнти займаються на тренажерах. Він же показує, як правильно робити ті чи інші вправи, контролює час занять та регулює навантаження на організм.

– У нас займаються люди з патологіями руху та опору, захворюваннями центральної та периферійної систем, хребта і суглобів, – розповідає Степан Тимофійович. – У результаті рухи, які постійно та послідовно повторює людина на тренажерах, закріплюються на нейрорефлекторному рівні, що відновлює трофіку та обмін речовин у кістково-м’язовій системі людини.

У кабінеті кінезотерапії

Реабілітація для кожного пацієнта передбачає цілий комплекс занять. Людям, котрі після травм чи інсультів не відчувають пальців рук або хто має слабкі ліктьові суглоби і передпліччя, пропонують розпочинати вправи з апарата для розвитку дрібної моторики: пересувати «змійкою» гирю, розробляти пальці за допомогою важелів з додатковим навантаженням. На тренажерах проходять реабілітацію після інсультів, різноманітних травм, захворювань хребта та нервової системи, зокрема, й ДЦП.

Чи не найбільше пацієнтам подобається займатися на багатофункціональному роторі – своєрідному велосипеді для ніг та рук. Такі вправи дозволяють одночасно максимально задіяти в русі ноги, руки, суглоби. Якщо в людини слабкі ноги, їх закріплюють на педалях. А вже рухати їх може сам пацієнт за допомогою рук, що призводить в рух ножні педалі.

Є тут тренажер і для розробки нижніх кінцівок – гомілко-стопових, колінних і стегнових суглобів. Шийний відділ допоможе розтягнути петля Глісона. Корисними для людей з хворобами хребта є заняття на тренажері Ab Doer: він не лише укріплює його, тренує м’язи спини та преса, а є своєрідним масажером.

Сотні вправ у підвісній кабіні

Універсальна кабіна підвісної терапії, яку теж встановили у кабінеті, дозволяє робити до сотні вправ на різні частини тіла. Це спеціальна підвісна система навантаження для опорно-рухового апарату, яку використовують для відновлення амплітуди руху, нормалізації тонусу м’язів та збільшення їхньої сили, покращення балансу і розвитку координації рухів. Вправи підвісної терапії є дуже помічними для тих, хто переніс інсульт чи має проблеми з хребтом.

Житель Нововолинська Юрій Нижник має захворювання плечового суглобу. Зізнається, що бував у декількох санаторіях, але тільки тут, у «Лісовій пісні», вже після четвертого заняття помітив результат: зникло відчуття болю, а рука, яку розробляв під час занять, почала підійматися набагато вище.

Володимир Дубневич, лікар-невропатолог санаторію, розповідає, що заняття кінезотерапією корисні для людей, які мають остеохондроз, травми хребта. Тут пацієнтам допомагають розробити верхні та нижні кінцівки після тривалого перебування у гіпсі та після операцій. Мінімальний курс лікування – десять занять.

Грижі без операцій

Ще одна процедура, яка оздоровлююче діє на хребет – підводне скелетне витяжіння. Майже 20 років тому в «Лісовій пісні» облаштували спеціальний мінібасейн. З тих пір активно практикують цю процедуру для  лікування спинної грижі, кил диска та протрузій.

– У більшості випадків спинна грижа, як і кили міжхребцевого диска, провокують серйозні порушення у функціонуванні хребта, що супроводжуються болем, – розповідає Володимир Дубневич. – Тому важливо не лише вчасно діагностувати захворювання, а й розпочати лікування. Ефективною та результативною у таких випадках є процедура підводного скелетного витяжіння хребта.

Підводне скелетне витяжіння

Людина в басейні не повинна торкатися ногами дна, а мати вільне положення. Під вагою власного тіла (на людину також одягають спеціальний пояс та гирі, вага яких вираховується відповідно до маси пацієнта, віку та виду захворюваності) й відбувається витяжіння хребта. Тривалість процедури – 20 хвилин, їх кількість – 10–15, залежно від захворювання та стану пацієнта. Після повного курсу реабілітації зменшуються болі у хребті, відновлюється рухливість та покращується самопочуття.

До кожного пацієнта у санаторії – індивідуальний підхід. Після огляду, проведення комплексного обстеження призначать лікувальні процедури та ретельно стежать за станом кожного, адже розуміють, що здоров’я людини – це найцінніший дар.

Віта ШЕПЕЛЯ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Олена
    Олена

    Вкажіть будь ласка ціну лікування. Дякую))

    2 березня 2020, 16:53
    Відповісти
  • Zenon
    Zenon

    Апарт-готель «Лісова пісня» – це новий сучасний курортний готель Трускавця з розвинутою медичною інфраструктурою. І лікування індивідуальне https://gloria-tour.com/uk/sanatoriyi/lisova-pisnya/

    6 березня 2020, 19:47
    Відповісти
  • Лл
    Лл

    Де знаходиться Лісова пісня

    10 березня 2020, 16:46
    Відповісти
    • Шацький район

      24 червня 2020, 00:29
      Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися