У луцькому підземеллі відкрили туристичний сезон
Волинь

У луцькому підземеллі відкрили туристичний сезон

6 березня 2020, 19:47
0
0
Сподобалось?
0

5 березня в підземеллі кафедрального костелу Петра і Павла в Луцьку відкрили оновлені експозиції. Так стартував новий туристичний сезон в обласному центрі.

Про це повідомляє Суспільне.

Гімназист Костянтин Задерейко до підземелля прийшов з мамою та молодшим братом. Каже: в цьому місці хоче відчути екстрим.

"Тут дуже класно, уже екстримально, а я це люблю", - розповідає відвідувач підземелля Костянтин Задерейко.

Лучанка Тетяна Полуектова розповідає: любить містичні історії. Каже, чула про привид молодої дівчини, який блукає коридорами цього підземелля.

"Вона померла. Її поховали тут, і привид тут ходить", - каже Тетяна Полуектова.

Екскурсовод Денис Грицюк говорить, що привида тут не бачив, але гробниця молодої дівчини у Луцькому підземеллі є. Звали її Магдалена Тализіна. Це – дружина луцького коменданта, яка померла в 19-річному віці.

"Гробниця була пограбована ще в ХІХ столітті, тому сьогодні автентичного саркофагу ми побачити не можемо", - пояснює екскурсовод.

Підземелля кафедрального костелу Петра і Павла в Луцьку збудували єзуїти в ХVІІ столітті. Нині потрапити сюди може будь-хто, каже екскурсовод. Перед відкриттям туристичного сезону розчистили третину території, яка раніше не була доступною відвідувачам.

"У цьому куточку знаходилася металева будка повністю захаращена сміттям. Напевно, добрий зіл сміття з неї вивезли. Також попід стінами усюди лежала цегла", - зазначає екскурсовод Денис Грицюк.

Настоятель кафедрального собору Петра і Павла Павло Хом'як розповідає: користувачем цих підземель є релігійна громада собору Петра та Павла у Луцьку, а балансоутримувачем є дирекція заповідника, оскільки це пам’ятка архітектури національного значення.

Заступник директора Державного історико-культурного заповідника Віктор Баюк розповідає, в підземеллі є чимало недосліджених ходів. Нещодавно, каже, віднайшли ще одну гробницю.

"Одна загальна косниця. Тобто там групове поховання. Там близько 200-т поховань. В підземеллі є одна замурована гробниця. Ми нещодавно її знайшли. В нас є можливість відкрити цю гробницю в її недоторканому вигляді", - каже заступник директора Державного історико-культурного заповідника Віктор Баюк.

За словами Віктора Баюка, торік підземелля відвідало близько 25 тисяч людей. У 2020-му, розповідає, очікують більше туристів.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися