У яких храмах Луцька ігнорують карантин
Волинь

У яких храмах Луцька ігнорують карантин

22 березня 2020, 20:12
0
2
Сподобалось?
2

У Луцьку, попри заборону масових зборів та всеукраїнський карантин, лучани продовжують відвідувати церкви.

Про це повідомляє ІА Волинські новини.

Окремі храми подбали хоча б про мінімальну безпеку прихожан, в той час як в інших залишається лише сподіватись на те, що парафіянин поруч з вами – здоровий.

Нагадаємо, 19 березня Вселенський патріарх Варфоломій наказав церквам припинити проводити служби і обряди до кінця березня задля боротьби з поширенням коронавірусу:

«Ми заявляємо про свою церковну резолюцію та мандат на припинення до кінця березня всіх богослужінь, подій та обрядів, за винятком приватних молитов у церквах, які залишаться відкритими». Також він закликав усіх обмежити свої подорожі та залишатися у своїх будинках для власної безпеки і захисту населення.

Влада міста зустрічалась із представниками церков різних конфесій та закликала обмежити богослужіння. Своєю чергою представники релігійних громад розповіли, що прихожани розуміють ситуацію з поширенням коронавірусу, про що свідчить значно менша кількість їх у храмах. Священнослужителі зазначили, що в церквах теж роблять запобіжні заходи: згорнули килими, встановили антисептики, скасували дитячі зібрання та недільні школи, роблять прямі трансляції богослужінь в соціальних мережах.

Слід зазначити, що сьогодні таку можливість реалізували й по телебаченню.

У соцмережах питання відвідування храмів у карантин щораз викликає палку дискусію з переходами на особистості, адже питання віри – надзвичайно особисте і делікатне.

Тож, журналісти вирішили відвідати храми різних конфесій в різних частинах міста, аби подивитись, як відбуваються богослужіння в умовах карантину.

Кафедральний собор Всіх святих землі Волинської УПЦ (Московського патріархату) (проспект Соборності, 39)

Тут зібралося чи не найбільше людей. На дверях основного храму оголошення про карантин, а поруч попередження про те, що служби проходять у нижньому храмі.

Декілька людей стояло біля стіни церкви, проте основна маса вірян — на площі перед будівництвом. Були і з дітками, і з колясками.

Під майбутнім храмом є нижній храм — відносно невелике приміщення, наповнене людьми. Однак основна маса стояла перед храмом, а служба велася по гучномовцю.

Попри заборону, храми у Луцьку переповнені людьми. ФОТО



Храм Святих Солунських УАПЦ (вулиця Гетьмана Мазепи, 61)

Перед храмом одна жінка. Службу чути, тобто можна стояти на вулиці. Всередині храму є прихожани, на підлозі розстелені килими. Служба відбувається в звичному режимі, жодних оголошень про карантин тут немає.

Попри заборону, храми у Луцьку переповнені людьми. ФОТО



Храм Великомучениці Катерини ПЦУ (вулиця Ветеранів, 1а)

Всі стоять у храмі. У приміщенні тіснувато, хоч на фото цього і не дуже помітно, адже основна маса людей скупчилася біля лівої стіни. Тут, на відміну від інших двох храмів, де побували журналісти, є антисептик – у точці продажу свічок.

Попри заборону, храми у Луцьку переповнені людьми. ФОТО

Попри заборону, храми у Луцьку переповнені людьми. ФОТО



Храм преподобного Іова Почаївського ПЦУ (бульвар Дружби народів)

На службі – не багатолюдно. Люди тримають дистанцію, адже це дозволяє простір. Ручка дверей тут обмотана марлею з дезінфікуючим розчином, а на вході – дезінфектори.

Попри заборону, храми у Луцьку переповнені людьми. ФОТО

Попри заборону, храми у Луцьку переповнені людьми. ФОТО



Свято-Іллінський храм УПЦ (МП) (вулиця Станіславського)

Ні дезінфекторів, ні накладки на ручку дверей знайти не вдалось. Людей тут помітно більше, тому тримати достатню дистанцію одне від одного вони не можуть фізично.

Попри заборону, храми у Луцьку переповнені людьми. ФОТО



У храмах є усі умови для того, щоб люди стояли перед ними, тому все залежить від вірян та священників. На храмах дуже мало інформації про карантин – нечасто можна знайти попередження чи інформаційний бюлетень. Людей старшого віку візуально не так багато, як завжди. Вірогідна причина – проблеми з доїздом. Маски одягає менше третини парафіян. Дистанція загалом дотримується, але в умовах храму це дуже сумнівний засіб захисту.

До речі, у неділю, 22 березня, працівники патрульної поліції лише за ранок отримали близько десяти повідомлень про порушення правил карантину в церковних спорудах Луцька.


Разом з тим, чимало залежить і від особистої свідомості священників. Як розповів один з прихожан ПЦУ, священник згадав за карантин і цікавився самопочуттям.

«Вчора було 9 днів по бабці. Священник сам наголосив, що карантин обмежує збирання людей. Сказав, що проведе панахиду на кладовищі. Розпитував усю родину – чи здорові і чи нема контактів із Польщею та Італією, провів повноцінну службу на могилі», – каже чоловік.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися