Таким Світязь був
Волинь

Куди «втікає» Світязь?

30 березня 2020, 18:28
0
0
Сподобалось?
0

Екологи б’ють на сполох: впродовж останніх кількох років перлина Волині – озеро Світязь – катастрофічно міліє. За минуле літо вода відійшла в окремих місцях на десятки метрів! Озеро світить косами, як худий ребрами... Сумне видовище неабияк лякає і місцевих жителів, і туристів, яким полюбився Шацький край відпочинком. Кожен тривожиться: хто ж так ненаситно «ковтає» Світязь?

Вугрів ловили... «ворожбою»

Світязь – найглибше озеро природного походження в Україні. Воно живиться підземними водами та артезіанськими джерелами. Скільки себе пам’ятаю, тут завжди було повноводо, а плесо чистюсіньке, як сльоза. Йдеш вглиб метрів десять, двадцять – а вода однаковісінько прозора, ще й світиться, граючись сонячними променями. Заходиш по шию – і чітко бачиш на піщаному дні не лише кожен вигин пальців на ногах, а й свої сліди, залишені далеко позаду. Ця вода, кажуть, у двадцять разів чистіша за ту, що дзюрчить у московському водогоні. Тож деякі місцеві жителі й досі її черпають (відпливши човном углиб) для приготування страв.

А ще вона має цілющу силу. Після війни тут будували санаторії для поранених танкістів і льотчиків та з допомогою світязької води лікували опіки. Так-так, доведено, що промиті нею рани швидко загоюються, бо вода має у своєму складі срібло, йод і гліцерин.

А вугрі? Їх було стільки, що люди виловлювали не лише у меліоративних каналах, а й у себе на городах! Жителі села Світязь стверджують, що це – не легенди, а факт істинний. Адже у 1983 році озеро зарибнили мальком, привезеним з Франції. Випустили тоді його у водойму 7,5 мільйона штук! Рибка у кришталево чистій водичці гарно прижилася і за кілька років стала «перебігати» в інші водойми Шацького краю (відомо, що вона може повзти по вологій траві і прокопуватися крізь мокрий пісок до 50 кілометрів). Так «по дорозі» її й ловили. Використовували при цьому й ворожбу: щоб перегородити шлях відступу до води, пересипали його піском й певні слова примовляли. Тоді риба «здавалася», й складали вугрів у торби...

Однак ті часи давно позаду. Бо місцеві ринки заполонив вугор привозний – прибалтійський та польський. Останнім часом, кажуть світязькі рибалки, впіймати шацького унікума – неймовірна вдача. Він рідко потрапляє на стіл не лише туристів, а й господарів краю. І від того робиться сумно. Адже наш вугор значно смачніший за сусідського, закордонного.

А таким став

За сезон випарувалося майже десять мільйонів кубометрів води!

Сльозу викликають й страшні залисини на узбережжі Світязя. Їх уже порівняли з пейзажами Аральського моря, яке висохло через бездумну господарську діяльність людини. Чи не чекає така ж доля на перлину Волині?

Питанням висихання озера зацікавилися різні служби. І ось яких висновків дійшли: викликає обміління Світязя відразу кілька факторів. По-перше – кліматичні зміни. У цьому переконана і місцева влада, і директор Шацького національного природного парку Марія Христецька. Кажуть, останні дві безсніжні зими позначилися на рівні води суттєво. Ще й зросла середньодобова температура, через яку збільшилося й випаровування. Скажімо, якщо норма для квітня-жовтня становить п’ять мільйонів кубометрів води, то торік «пішло» майже десять! А поповнити запаси нізвідки, адже «схудли» й підземні води.

А ще додалося навантаження на них – масове буріння свердловин і копання ставків на подвір’ях місцевих жителів. І, без сумніву, лохинові плантації, що з’явилися неподалік Світязя. Бо ягоду треба поливати, тож поряд вирили глибочезні штучні озера, які «качають» воду. У зв’язку з цим прокуратура навіть розслідує факти зловживання службовим становищем посадовими особами органів державної влади Волині в інтересах третіх осіб, які могли призвести до різкого падіння рівня води в Шацьких озерах. Бо не проаналізували вплив на стан водойм. А ще з’ясувалося,  що одне з таких підприємств побудувало штучні водні об’єкти на орендованій території площею 230 гектарів без відповідних на це документів...

Говорять фахівці і про шкоду меліорації та необхідність відновлення боліт як природних регуляторів вологи в регіоні. А також про шлюзи-регулятори, які давно не працюють.

Хотиславський кар’єр знищить Шацькі озера?

Обережно сьогодні мова йде про ще один чинник, який може бути ключовим у вирішенні світязької проблеми – це розробка Хотиславського кар’єра у Білорусі. Від знаменитого озера до нього – рукою подати. Волинь стала бити на сполох на початку 2000-х. Адже була ґрунтовна підозра, що цей кар’єр, досягнувши проєктної глибини, ковтне шацькі водойми. Влада зверталася з цією проблемою до уряду та президента, відбувалися міждержавні громадські слухання, під час яких навіть білоруси (зокрема, екологічний аудитор Центрального науково-дослідного Інституту комплексного використання водних ресурсів Віктор Музикін) не заперечував, що розбудова Хотиславського кар’єра вплине на рух ґрунтових вод у бік України. Тепер же стверджують, що там басейни різні, й діяльність білоруського підприємства жодної шкоди не завдає...

***

Тим часом місцеві жителі радіють: вода у їхній перлині таки потроху піднімається. Світязь наповнюється. Де взимку гасали автівками по піску, тепер знову хлюпочеться водичка. Її всього кілька сантиметрів, та людям вона дає надію, що озеро можна врятувати.

Наталія КРАВЧУК



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися