З важкими хворими у Волинській обласній клінічній лікарні працюватимуть добровольці
Волинь

З важкими хворими у Волинській обласній клінічній лікарні працюватимуть добровольці

5 квітня 2020, 21:29
0
0
Сподобалось?
0

Корпус № 2 Волинської обласної клінічної лікарні, що у селі Боголюби Луцького району, приведений у повну бойову готовність для прийому хворих на коронавірус. Для них уже розгорнули 150 ліжок і можуть організувати ще стільки ж. Також у лікарні функціонуватиме щонайменше 25 апаратів штучного дихання.

Кисню вистачить

А ще є новий 16-зрізовий комп’ютерний томограф для діагностики легень, уражених внаслідок важких пневмоній. У Боголюбах має запрацювати сучасна лабораторія. А оскільки хвороба безжальна до людей зі складними супутніми та хронічними захворюваннями, діятиме ще й операційна.

Шестиповерхову будівлю лікарні розподілили на своєрідні зони. Найнебезпечніша буде на останньому поверсі, де розміщуватимуть дуже важких хворих. Для них облаштували спеціальні бокси – по чотири ліжка у кожному. Тут уже є близько тридцяти точок для подачі кисню. Кисневий резервуар лікарні був розрахований на 300 літрів рідкого газу. При повному завантаженні закладу важкими пацієнтами цього об’єму вистачало б максимум на добу. Щодня потрібно було б організовувати доставку кисню зі Львова, і будь-який збій ставив би під загрозу життя хворих. Тому у Боголюбах оперативно провели реконструкцію кисневого резервуару. Фахівці столичної фірми працювали кілька діб вдень і вночі та збільшили місткість ємності до 1300 літрів. Таким чином, за максимального завантаження лікарня матиме кисень на три-чотири доби.

Поверхом нижче прийматимуть хворих, чий стан легший, але все-таки їм буде необхідна вентиляція легень. Ця зона забезпечена кисневими концентраторами. Легких хворих та середньої тяжкості розмістять на 2–4 поверхах. Перший поверх – «чиста зона» – відведений для персоналу та виконуватиме роль складу. Наразі сюди вже завезли чимало медикаментів (жарознижуючі, різноманітні антибіотики, експрес-тести) та дезінфікуючих засобів.

Захист для медиків

Є партія захисного одягу для медпрацівників, включаючи захисні окуляри та екрани. Тут медики переодягатимуться і здаватимуть одноразові костюми на утилізацію. Для них навіть провели спеціальне навчання, як правильно змінювати одяг, аби не заразитися. Закупівля засобів захисту відбувається централізовано через Волинську обласну клінічну лікарню. Щодня звідси на райони роблять поставки усього необхідного. Також засоби захисту направляють для працівників швидкої, які перевозитимуть інфікованих коронавірусом.

Збереження персоналу – дуже важливе питання, адже уже зараз можна говорити про певний кадровий дефіцит. Для прикладу, до роботи в інфекційному стаціонарі у Боголюбах залучатимуть виключно добровольців. Лікарський склад бригад уже сформовано, а ось підбір медсестер все ще триває.

Загалом визначено вісім лікарень першої черги, які прийматимуть хворих на коронавірус. Поблизу них встановили спеціальні намети для прийому громадян із симптомами недуги. Поки що напливу людей немає.

Щоб навантаження на лікарні не було катастрофічним, в області обладнали понад два десятки карантинних постів, на яких чергують медики, поліцейські та рятувальники. З їхньою допомогою хочуть припинити в’їзд людей на Волинь і максимально обмежити переміщення у межах області. Зокрема, окрім магістральних шляхів, постами перекрили Луцьк.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися