Заробітчани самоізолювалися  в окремій хаті у Велимчі
Волинь

Волиняни приїхали із заробітків – і гайда у гості по знайомих

5 квітня 2020, 11:16
0
-1
Сподобалось?
-1

В Україну повернулися 145 тисяч громадян з різних країн світу. Серед них і жителі Ратнівщини. Лише 22–23 березня додому, у різні села та селища району, з-за кордону приїхали 69 осіб. Чи вони мало поінформовані, але особливо у перші дні карантину окремі з них поводилися безпечно. Ходять у гості до знайомих і рідних, сусідів, в магазини, по вулицях – і навіть без масок!

Люди попросили жінку піти з церкви

Такі дії земляків не дуже подобаються багатьом односельчанам, бо ті уже знають, до чого це може призвести. Приміром, в одному із сіл жіночка, яка приїхала з Польщі, одразу подалася до храму Божого, де найбільше скупчення людей. Прихожани попросили її піти з церкви, порадили ізолюватися, щоб, бува, не наробила біди.

А от заробітчани з Чехії розгулювали селом і ні на які зауваження односельчан не реагували. Тож жителі по допомогу звернулися до місцевої влади та дільничного, аби ті вплинули і змусили приїжджих самоізолюватися. Кажуть, принаймні тепер не видно, щоб вони розгулювали селом. Як з’ясувалося, повернулися вони задовго до оголошення карантину.

В іншому селі заробітчанка, яка щойно приїхала з-за кордону, спокійно прийшла у магазин. Люди змовчали, проте були налякані. І такі випадки, на жаль, непоодинокі.

Самоізолювалися в окремій хаті

А цей випадок стався у моєму рідному Велимчі Ратнівського району. Ще до приїзду з Бельгії Сергія Калінчика його рідні підготували окрему хату для ізоляції, завізши туди все необхідне для тимчасового проживання: одяг, продукти харчування, гігієнічні засоби тощо. Разом з ним у цій хаті оселилися його брат Володимир із зятем Дмитром, які разом були на сезонних заробітках, але проживають на Львівщині.

Дружина Сергія Оксана по телефону розповіла, що ніхто з рідних з чоловіками не бачився. Вони утрьох просто з Борисполя автомобілем приїхали до хати. Ні з ким не спілкуються, на вулицю без потреби не виходять. Оксана приносить їм книги та газети, але при цьому дотримується відповідної дистанції. Сім’я дійсно дбає про власне здоров’я і здоров’я односельчан!

– Живемо, як на курорті, – каже Сергій Калінчик. – У зв’язку з карантином побоялися залишитися в Бельгії. Вже у Борисполі прикордонники перевірили температуру (правда, їх чекали у літаку десь півтори години). Під час польоту українці не могли всидіти на місці, що багатьом не подобалося. Після посадки нам оголосили симптоми коронавірусу. З нашої групи, де було 50 людей, на експрес-обстеження пішло десь шестеро-семеро. В аеропорту антисептиків не було. Кожен з нас дав розписку про те, що після приїзду додому буде на самоізоляції, вказали всі дані. Зателефонували сімейним лікарям. Домовились у разі якихось підозрілих симптомів негайно їм повідомляти. Хочеться, щоб усі дотримувались умов карантину і були здоровими!

Валентина БОРЗОВЕЦЬ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися