«Співпрацюємо з владою та поліцією», – митрополит Луцький та Волинський про дотримання карантину
Волинь

«Співпрацюємо з владою та поліцією», – митрополит Луцький та Волинський про дотримання карантину

11 квітня 2020, 15:02
0
0
Сподобалось?
0

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл закликав усіх людей, які в зоні ризику через коронавірус, залишатися вдома та дивитися богослужіння по телевізору. Натомість віряни, які все ж прийдуть до храму, аби освятити вербу та паску, повинні бути в масках та дотримуватися безпечної дистанції.

Про це пише ІА Волинські новини.

«Найперше, я хотів би розпочати з Біблії, де написано в приповістях Соломона написано: «Обачний, бачачи лихо, ховається, а легковажний іде далі і зазнає кари». Тобто я би хотів, щоб сьогодні віряни, насамперед, раділи духовно, святкуючи усі свята, зокрема, Вербну неділю та Пасху, але були обачними та не були носієм хвороби, не заразилися самі і не заразили інших. Бажано відзначати свято духовно, знаходячись у своєму домі. Найбільша тривога чи хвилювання, як освятити вербу чи паску. Звичайно, що тут ми співпрацюємо з владою та поліцією, на яку покладена місія контролю законодавства. Тому ми будемо виконувати всі приписи медиків та поліції, але людина, яка має свободу вираження віросповідання, може пересуватися містом, може зайти в храм», – зазначив владика.

Він наголосив, що головне – не створити умов, коли людей буде дуже багато в один момент в одному місці, адже це найбільша небезпека.

«Тому ми закликали всіх парафіян, які в зоні ризику, перебувати вдома, ходити в масці, брати участь в богослужінні через споглядання телевізора. У храмі знаходитиметься мінімальна кількість священнослужителів. Людей, які прийдуть в храм, ми проситимемо дотримуватися соціальної дистанції, і щоб вони не приходили в один і той же час. Для багатьох, які щось не зрозуміли і не знають, що робити, ми на доріжках навколо храму та тих, які ведуть до храму, зображуватимемо вказівники. А за допомогою трафарету намалюємо на бруківці пасхальні яйця, щоб показати, де людина може стати, дотримуючись дистанції, якщо вірян в певні моменти збереться більше. Ми просимо, щоб у селах людям, які не пішли до храму, священник освятив усе необхідне вдома», – сказав Михаїл.

Митрополит Луцький та Волинський наголосив, що в храмах нині відбувається прибирання з усіма дезінфікуючими засобами перед богослужінням та після.

«Я благословив і в себе в соборі, і в інших храмах за годину до богослужіння провести повне прибирання храму зі всіма дезінфікуючими засобами. Після завершення богослужіння найбільш ймовірні місця доторку людей протирають. До ікон люди не прикладаються, перед кожною іконою є вивіска, що пошанування здійснюється поклоном. Людей з ложечки ми не причащаємо. У нас є спеціальні місця, де людина може прийняти сповідь, знаходячись від священнослужителя на відстані двох метрів. Люди отримують причастя собі в руки і самі споживають, тобто абсолютно відсутній фізичний контакт із священником. Священнослужителі в храмі, як і віряни, під час звершення богослужіння знаходяться в масці. Лише на момент виголошенення єктенії священник знімає маску, щоб був кращий звук, але поряд з ним немає нікого. Ми унеможливлюємо контакти», – розповів владика.

Насамкінець він закликав людей не боятися, але берегтися: «У нас все буде добре. Нехай люди не бояться, а лише з вірою беруть участь у святкуванні, дотримуючись всіх медичних побажань. Адже в Євангелії сказано:«Якщо щось смертоносне вип’єте, але з вірою, не зашкодить вам». Тому боятися нічого не треба, але берегтися обов’язково».


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися