Як лучани освячували вербу в храмах міста
Волинь

Як лучани освячували вербу в храмах міста

12 квітня 2020, 12:51
0
0
Сподобалось?
0

Напередодні вихідних на Волині оголосили посилення карантинних заходів, проте це не зупинило лучан, які виявили бажання освятити вербу в останню неділю перед святом Воскресіння Господнього.

Як освячували вербу у храмами міста та поспостерігали, як все відбувалось, пише ІА Волинські новини.

До храмів міста на богослужінн, попри заклики залишатися вдома, вирушило чимало лучан (хоча набагато менше ніж зазвичай.

Вербна неділя у кафедральному Соборі Святої Тріці пройшла спокійно і без порушень. Священнослужителі храму ще раніше просили людей за можливості доєднатися до служби через перегляд онлайн-трансляції. Зокрема, митрополит Луцький і Волинській Михаїл з цього приводу процитував Біблію:

«В приповістях Соломона написано: «Обачний, бачачи лихо, ховається, а легковажний іде далі і зазнає кари». Тобто я би хотів, щоб сьогодні віряни, насамперед, раділи духовно, відзначаючи усі свята, зокрема Вербну неділю та Пасху, але були обачними та не стали носієм хвороби, не заразилися самі і не заразили інших».

У соборі провели низку приготувань, аби забезпечити максимально комфортне та безпечне перебування людей на території та всередині храму. Звечора намалювали розмітку на території вказівними стрілками із написами «вхід» та «вихід», аби люди дотримувалися вказаної дистанції у півтора-два метри.

За дотриманням цього слідкують священнослужителі. Жодних натовпів людей ні у храмі, ні на території немає.

При вході людей зустрічає священник, який нагадує про необхідність носити маску та дотримуватися дистанції. Також на церковному подвір'ї інший священник здійснює символічне побиття вербовою лозою. Він теж нагадує про необхідність дотримуватися дистанції. Усередині храму також все за правилами: людей не багато, між ними є необхідна дистанція.

Як сказав один із священників, «ми просимо людей потерпіти. Все проходить і це також пройде. Головне - бути здоровими та живими».

У Соборі Всіх Святих Землі Волинської, як і в більшості храмів в Луцьку, богослужіння на Вербну неділю відбулося. Вірян на території храму було досить багато, але священники у мікрофон закликали: «Браття і сестри, дотримуйтесь безпечної дистанції, всі встигнуть посвятити вербу».

Чи допомагали ці заклики та поради? Не завжди. Окремі віряни дотримувалися дистанції, натомість інша частина людей перебувала у скупченні.

Звернувши увагу на камеру, заклики дотримуватися дистанції стали частішими. А один зі священників попросив допомогти вірянам в дотриманні дистанції, а «не знімати і потім писати гадості».

Відзначимо, що деякі з людей були без масок, але це швидше виняток, ніж закономірність, до того ж вони старалися не перебувати у скупченні прихожан, а стояли осторонь. Також збереглася традиція цілувати священникам руки, хоча сфотографувати цей процес нам не вдалося. Проте окремі прихожани були більш дружелюбні та просили їх сфотографувати з гілочками верби, які вони невдовзі понесли до своїх осель.

У Храмі преподобного Іова Почаївського ПЦУ - не велелюдно, святкове богослужіння тут відбувається на вулиці, в дворі храму. Прихожани дотримуються дистанції, більшість з них в масках.

А в Свято-Іллінському храмі УПЦ богослужіння вже завершилось, але потік жителів району ЛПЗ до храму не зменшується – ті, хто довго спали, поспішають отримати освячену вербу та привітати нею близьких. Жодного скупчення людей тут немає, люди одягають маски на власний розсуд, проте далеко не всі.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися