Волинський священник розвіяв міф щодо сходження благодатного вогню
Волинь

Волинський священник розвіяв міф щодо сходження благодатного вогню

15 квітня 2020, 17:07
5
1
Сподобалось?
1

Благодатний вогонь, який щороку напередодні православного Великодня очікують сотні християн, насправді не чудо, а репрезентація.

Про це у Фейсбуку пише волинський священник Віктор Мартиненко.

«Подивився вчора відео Пасхальної служби західних християн. На її початку єпископ Старого Риму звершив давньохристиянський обряд благословення полум’я та запалення пасхальної свічки. У сутінках порожньої базиліки святого Петра лунали слова молитви освячення пасхального світла, що проганяє пітьму із наших сердець. Признаюся чесно, у цей момент позаздрив католикам, - ніхто у них не додумається стверджувати що той вогонь сходить з неба на папську свічку, ніхто не робить з того вогню фетишу, що мало не уособлює Великдень. А нас усе те чекає наприкінці цього тижня... В інформаційних повідомленнях уже лунає "щорічне чудо" , "сходження Благодатного Вогню", – написав отець Віктор та додав згадане відео.

«Шановні, будьмо об'єктивними, звертаймося до першоджерел – Ієрусалимська Патріархія, яка звершує це священнодійство називає його "Ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός" – "Церемонія (обряд) Святого Світла (або Вогню)". Слова "сходження" там немає! Терміни "чудо", "сходження" – суто російська традиція пізньорадянських часів. Тож логічніше послуговуватися термінологією греків, адже вони відправляють цей обряд. Якби Святий Вогонь "сходив" у підмосковній Істрі – логічно було б використовувати російські назви. Про це вже стільки написано! Починаючи від Порфірія Успенського і аж до інтерв'ю нинішнього Патріарха Феофіла, який прямо назвав це не чудом, а репрезентацією. Є ще інтерв'ю вірменського священика, який щороку заходить у Кувуклію разом з грецьким патріархом... Але ж хто то чує?», – йдеться у дописі священника.

У своєму новому дописі священник пояснює і доповнює свій попередній допис щодо благодатного вогню.

Він зазначає, що вірить і визнає, що Вогонь, який освячується у Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі вже багато віків є Святим і Благодатним Вогнем, як святе і Благодатне є все, що освячує Церква у своїх спасительних священнодійствах і обрядах.

"Церемонію Благодатного Вогню, яка відбувається у Велику Суботу волію називати саме так, як називають її ієрархи Єрусалимської Церкви, які її і завершують - "Обрядом Святого Світла", " Церемонією Благодатного Вогню", уникаючи термінів "щорічне чудо" чи "сходження", оскільки дані терміни офіційно не вживає Єрусалимська Патріархія і Святогробське Братство", - наголошує він.

Та додає, що побував в Храмі Гробу Господнього у Велику Суботу на богослужінні Благодатного Вогню. І він згадує той день з побожністю та благоговінням , як один з найяскравіших вражень свого життя.







Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Жах!
    Жах!

    Зариваються сектанти...

    15 квітня 2020, 17:52
    Відповісти
  • Православний
    Православний

    Журналісти, не називайте розкольників, слуг нечистого, священниками і це їхнє саморобне угрупування, церквою

    16 квітня 2020, 09:31
    Відповісти
    • Віталій
      Віталій

      Це ти саморобна істота. Не тобі вирішувати, хто справжній священник, а хто ні

      16 квітня 2020, 12:22
      Відповісти
  • Домініка
    Домініка

    Ну хоч хтось не соромиться говорити правду. А то такі всі казочники! Може ще і земля в центрі і сонечко навколо неї вертиться?

    16 квітня 2020, 09:42
    Відповісти
  • Віталій
    Віталій

    Нарешті хоч хтось говорить правду. Дякую священнику за гарне пояснення і раджу не звертати увагу на злий люд. Ця новина для них теж саме, що дітям сказати, що Діда Мороза не існує. Народ хоче вірити в казки, в міфи, тількит не в самого Бога. Релігія до мізків і кісток...

    16 квітня 2020, 12:22
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися